Upplev Östra Göinges vindskydd Frame!

Nu är det fritt fram att använda, besöka och uppleva Östra Göinges nya, arkitektritade vindskydd Frame.

Det var under två veckor i augusti som 15 universitetsstudenter och deltagare i Arknat (Scandivian Architectural Festival) hade i uppdrag att planera, utforma och bygga tre stycken vindskydd i Skåne, varav ett i Östra Göinge kommun.

Deltagarna delades upp i tre team och efter att ha besökt platserna för att få en känsla och förståelse för området fick varje deltagare ta fram en individuell skiss på ett vindskydd. Av skisserna röstades sedan tre vinnande förslag fram, ett för respektive team av arbeta vidare med.

Vindskydden prefabricerades på Pappersbruket i Östanå för att sedan transporteras och byggas klart på sina respektive platser.

Frame – Rodatorpet

Team Hill är teamet bakom det nya vindskyddet ”Frame” som nu ligger placerat vid Rodatorpet. Fasaden på vindskyddet är inspirerad av ett gammalt hembyggdsmönster från trakten och hässjestörarna som bär upp konstruktionen harmoniserar med den gärdsgård som omger Rodatorpet.

De övriga två vindskydden i Skåne ligger vid Östafors lägerplats vid  Holjeån i Bromölla och vid Österslövs badplats vid Råbelövsjön i Kristianstad.

Om Arknat

Arknat arrangerades i år för fjärde gången (men första gången i Skåne) och med syftet att öka förståelsen för träbyggnation för framtidens arkitekter och förstärka samspelet mellan arkitektur och natur.

Region Skåne är ledhuvudman för Skåneleden och driver utvecklingen av leden och är även ansvariga för kommunikation och marknadsföring av leden.

Samarbetspartners till Arknat detta år är Sweco, Region Skåne, Event in Skåne, Sparbanken Skåne, Östra Göinge kommun, Bromölla kommun, Kristianstad kommun, Vattenriket, Cramo, Organowood samt Ängavången ekgolv.

Du kan läsa mer om Arknat på www.arknat.com

Vindskydd i trä. Foto. Vindskydd i trä med utsikt över en sjö. Foto. Vindskydd i trä. Foto. Vindskydd i trä. Foto.


Hittade du inte vad du sökte?