Tarkett skänker 300 ekar till kommunen – planteras av förskolebarn och Tarkettanställda

Bild på barn som gräver.I samband med att Hanskogsbaserade företaget Tarkett arrangerar en intern hållbarhetsvecka skänker de och planterar 300 ekar i byn, varav 100 planteras av förskolebarn från förskolan Agneberg.

– Det kommer hända mycket i Hanaskog under många år framåt och att barnen som växer upp och upplever utvecklingen här får vara med i praktiken är verkligen roligt, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

Bild på ängen där ekarna planteras.

Ekarna planteras ett stenkast bort från Agnebergs förskola, som skymtar i bakgrunden

Bild på barn som undersöker årsringar.

Skogssällskapet var på plats under dagen och lärde såväl stora som små om plantering och hur man kan veta hur gammalt ett träd är. Fascinerande!

För många är Tarkett synonymt med Hanaskog – och tvärtom är det många som kopplar Östra Göinges sydligaste by till golvjätten.

– I fabriken här i Hanaskog arbetar idag 107 medarbetare och merparten av dem bor i kommunen. Många av dem närmar sig pensionsålder och vi ser att det på sikt kommer finnas ett stort rekryteringsbehov, berättar Lotta Engwall, HR-chef på Tarkett.

I Hanaskog driver kommunen ett långsiktigt utvecklingsprojekt  som ska lyfta byn, bland annat genom att fler boendealternativ möjliggörs.

– Vi blir glada av att höra om de utvecklingsplaner som finns för Hanaskog. Olika boendemöjligheter tror vi är en viktig faktor för att attrahera såväl nya medarbetare till oss, men såklart även till byn generellt. Andra faktorer finns redan, som närhet till både natur och till den större orten Kristianstad, säger Jimmy Persson, Wood Cluster Director på Tarkett.

Att Tarkett fattat beslutet att plantera och skänka träd är en handling av symboliskt värde, som går i linje med det pågående hållbarhetsarbetet som dels bedrivs på produktionsnivå, dels som ett sätt att förflytta attityder hos medarbetare och konsumenter.

Bild på Lotta Engwall och Jimmy Persson.

Lotta Engwall, HR-chef Tarkett, tillsammans med Jimmy Persson, Wood Cluster Director Tarkett.

– Hållbarhetsveckan arrangeras för andra året i rad och vi försöker gå ”all in” i år och förutom dagens aktiviteter uppmuntrar vi medarbetarna att ställa bilen den här dagen och lunchen som serveras är vegetarisk, säger Lotta Engwall.

Mer om Tarketts hållbarhetsarbete

Under en av hållbarhetsveckans dagar står produktionen i Hanaskog stilla och förutom att plantera träd, ges medarbetarna en föreläsning av Stena Recycling samt information om Tarketts framtidsvision som bygger på fyra av de Globala målen. Konkreta miljömål som sattes år 2019 är att år 2030 ha minskat koldioxidutsläppen med 30 procent (år 2050 med 67 procent) och att 30 procent av företagets råmaterial ska vara återanvänt material.


Hittade du inte vad du sökte?