Ta hjälp av konsumentvägledaren i Östra Göinge

Niclas Sturesson arbetar som konsumentvägledare i Östra Göinge, Perstorp och Hässleholms kommun. Han kan bistå med experthjälp och ge råd och stöd över hur du som konsument ska agera vid köp av varor och tjänster.

Niclas Sturesson arbetar som konsumentvägledare i Östra Göinge, Perstorp och Hässleholms kommun. Han kan bistå med experthjälp och ge råd och stöd över hur du som konsument ska agera vid köp av varor och tjänster.

Hur ser din arbetssituation ut nu så här runt jul, finns det en högsäsong för när medborgare kontaktar dig för att få hjälp?

–Vad gäller konsumentfrågor så är det jämt över året skulle jag säga. Men när det gäller budget- och skuldrådgivning (BUS) så brukar det bli en topp efter till exempel jul och sommar. Det är då får folk får sig en tankeställare och, precis som gymmen har en topp, så vill folk ta tag i sin ekonomi, säger Niclas Sturesson.

Enligt Niclas är telefonförsäljning just nu ett stort problem. Det handlar då om abonnemang med 24 månaders bindningstid som egentligen innehåller ”luft”. Abonnemang som kan komma att kosta nära 2 000 kronor i månaden för kunden.

– Företaget får kunden att teckna ett abonnemang som i princip innebär att man får rätt att ringa företaget och rådfråga kring vilket abonnemang man ska ha.

Förutom telefonförsäljning, vad ser du mer som kunder gärna vill ha hjälp med.

– Ja, annars är det bilköp och hantverkare som är stora bekymmer, det handlar ju om stora pengar. Det viktiga i sådana affärer är att ha skriftliga avtal med hantverkaren och att förutom garanti som bilhandlaren ofta hänvisar till, komma ihåg att konsumentköplagen alltid gäller, menar Niclas.

Tips från konsumentvägledaren

  • Sätt upp skriftliga avtal med Hantverkaren, använd gärna ”Hanverkarformuläret” som finns att ladda ner på nätet.
  • Ingå aldrig några avtal på telefon, säg nej o lägg på luren.
  • Ska du köpa en bil, ta med en god vän som är bilkunnig om du inte har kunskaperna själv.

För mer information

Läs mer på vår hemsida om hur du kan nyttja kommunens kostnadsfria konsumentrådgivning. Där hittar du även kontaktuppgifter till konsumentvägledaren.

 

Niclas Sturesson, konsumentvägledare


Hittade du inte vad du sökte?