Studenter vid SLU tar fram hållbara utvecklingsförslag för Östra Göinge!

Östra Göinge kommun samarbetar med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp inom ramen för mastersprogrammet Hållbar statsutveckling, där studenterna i fem olika projekt ska ta fram utvecklingsförslag för kommunen.

Bild på studenterna vid flotten vid Helge å i Knislinge.

Studenterna från SLU visades runt i Östra Göinge, bland annat i Knislinge, under introduktionsdagen.

– Studenterna arbetar utifrån möjligheter och behov som de identifierade vid en heldags introduktion om Östra Göinges byutveckling, berättar Anders Siversson, samhällsbyggnadschef.

Förhoppningen från kommunens sida är att de förslag som studenterna presenterar i slutet av året kan tillämpas i framförallt pågående arbeten med att utveckla centrum i Broby och Hanaskog.

– I Östra Göinge finns flera utvecklingsmöjligheter, bland annat stor potential att förtäta och få liv i byn Hanaskog, som idag har många tomma ytor. Dessutom kommer kollektivtrafiken, som redan idag har bra förbindelse med Kristianstad, bli ännu bättre med de framtida superbussarna som kommunen vill ska gå till Älmhult, säger Anders Siversson.

Vid SLU ser man fram emot samarbetet med Östra Göinge kommun, utanför ör den regionala kontexten ”Malmö-Köpenhamn” där studenterna oftast befinner sig.

– Det är spännande med en landsbygdskommun med bystruktur! Här finns samma komplexa utmaningar som i större städer, men det mindre formatet förenklar tack vare kortare vägar mellan politik, tjänstemän och invånare. Samarbetet med Östra Göinge kommun kommer ge studenterna en bra inblick i den kommunala processen, säger Helena Mellqvist, landskapsarkitekt vid SLU samt examinator för kursen.

– Förhoppningsvis resulterar studenternas projekt i fem utvecklingsförslag med olika perspektiv på hållbar statsutveckling. Studenterna, som ser på kommunens byutveckling och översiktsplanering från ett utifrånperspektiv, kommer även kunna tillföra kommunen nya idéer och synvinklar. Jag tror också att studenternas arbete kan hjälpa kommunen att stärka hållbarhetsbegreppet i det vardagliga arbetet, avslutar Helena Mellqvist.


Hittade du inte vad du sökte?