”Sommarlovsentreprenör” har gett mersmak!

Emma Jarleswärd.

I sommar har nio ungdomar från Östra Göinge drivit eget företag genom konceptet Sommarlovsentreprenör. En upplevelse som gett mersmak inför framtiden.

Sommarlovsentreprenör anordnades av Young Innovation HUB Östra Göinge i samarbete med Hässleholms kommun och inleddes med sex dagars utbildning där deltagarna utvecklade en egen affärsidé. Vid utbildningens slut fick alla 2000 kronor var i startbidrag för att sedan jobba med sitt företag under tre veckor.

– Det är roligt att alla har haft så olika idéer. Någon har anordnat ett afghanskt matevenemang, en annan har tillverkat smycken och två har tillsammans erbjudit trädgårdstjänster bara för att nämna några exempel. Jag tror det är smart att utgå från vad man själv har för intressen säger HUB-ledare Ida Holmer.

En som har tagit vara på det budskapet är Emma Jarleswärd. Under sommaren har hon drivit företaget Hundliv där hon hjälpt hundägare att träna sin hund i lydnad.

– Jag är intresserad av hundar och vill gärna jobba inom området i framtiden så för mig var det naturligt att inrikta mig mot detta. Det har gått bättre än vad jag hade vågat hoppas. Jag hade tänkt ha en kurs fördelad på tre tillfällen men intresset var så stort att jag fick utöka till två kurser. Nästan alla som har varit med är sådana som jag inte känner sedan tidigare. Det har varit en väldigt bra erfarenhet att få stå och tala inför människor som är äldre än mig själv.

Trots att Sommarlovsentreprenör nu är avslutat har flera av deltagarna fått mersmak och vill jobba vidare på egen hand. En av dem är Pontus Svensson som under sommaren förberett inför en egen teaterföreställning som ska ha premiär på Kristianstads Teater våren 2019.

Pontus Svensson.

– Jag skriver manus och regisserar tillsammans med en kompis. I sommar har vi fixat rekvisita, bokat lokal, gjort en affisch och tillsatt roller. Jag läser teater på Christian 4:s gymnasium i Kristianstad och kommer att jobba vidare med detta i skolan. Jag är väldigt taggad på fortsättningen!

Om Sommarlovsentreprenör

Satsningen Sommarlovsentreprenör möjliggörs tack vare stöd från Region Skåne och Sparbanken. Konceptet är utvecklat av Technichus Science Center och finns i flera av landets kommuner.

2018 års sommarlovsentreprenörer från både Östra Göinge och Hässleholm.


Emma Jarleswärd.

Hittade du inte vad du sökte?