SMHI varnar för stormbyar i helgen

Det väntas blåsa rejält i Skåne mellan lördag och söndag och SMHI har gått ut med stormvarning orange för kraftig vind. Stormar kan leda till att du måste klara dig en kortare eller längre period utan el, värme och vatten.

Förbered dig själv genom att:

  • Ta bort eller förankra lösa föremål från trädgårdar, uteplatser och balkonger. Till exempel studsmattor, cyklar, utemöbler, krukor, soptunnor och andra föremål som kan blåsa iväg och ställa till skada.
  • Rensa dagvattenbrunnar från löv och skräp så att regnvatten fritt kan rinna undan.
  • Säkra byggnadsställningar så att inget löst material kan lossna och vålla skada.
  • Följ väderleksrapporten på radio och tv. Säkerställ att alla fönster och dörrar är stängda. Be en granne om hjälp om du inte är hemma.

 

Vid ett längre elavbrott

Eftersom stormar drabbar Sverige varje höst och vinter kan det vara värt att tänka igenom och förbereda så att du även klarar ett längre elavbrott.

  • Se till att ha ljus och tändstickor hemma samt batterier till din ficklampa. Har du tillgång till braskamin och/eller gasolvärmare – bunkra upp med ved och/eller gasol.
  • Om stormen resulterar i strömavbrott ska du undvika att öppna kyl/frys i onödan. Maten brukar klara sig ett tag, så länge kyl/frys hålls stängda.
  • Om strömavbrottet varar länge kan det vara läge att hyra ett reservaggregat. Vid strömavbrott: Kontakta din elleverantör för eventuell ersättning.

 

För att få hjälp med en bra förberedelse, kolla in Råd till privatpersoner (msb.se)

På Krisinformation.se kan du läsa frågor och svar om stormar och elavbrott.

kommunens egen hemsida hittar du också mer information om din krisberedskap.

Här kan du läsa mer om SMHI:s vädervarningar


Hittade du inte vad du sökte?