Skolmatsalen Gröna hjärtat invigdes

Bild på Daniel Jönsson Lyckestam på håll samt elever som väntar på att bandet ska klippas.

Under festliga former invigdes Göingeskolans och Prästavångskolans nya skolmatsal Restaurang Gröna hjärtat under torsdagen. Skolmatsalen, med 300 sittplatser, har kapacitet att tillaga 1000 måltider.

– Den här nu genomförda satsningen är ett led i vårt arbete med att skapa bästa möjliga förutsättningar för våra elever att lyckas i skolan, säger kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Jönsson Lyckestam (M).

Skolmatsalens namn Restaurang Gröna hjärtat föreslogs av klass 6B på Prästavångskolan och som tack för sitt engagemang fick eleverna varsin biobiljett till Sibbhults folkets hus biograf.

En bra måltidssituation ska bidra till bättre skolresultat

En god måltid i lugn och trygg miljö är viktigt för att bibehålla elevernas nyfikenhet och lust att lära under en skoldag. Den nya skolmatsalen i Broby håller en hög standard med särskilt fokus på bra akustik och energieffektivitet. Målet är att skapa förutsättning för en högkvalitativ måltidssituation som gör att varje elev kan utvecklas mot sin fulla potential.

Interiörbild.

Restaurang Gröna hjärtat har 300 sittplatser.

Förmiddagsmål på kommunens alla skolor

Som ytterligare ett led i kommunens omfattande skolsatsning Skolresan 2030 erbjuds nu samtliga elever på kommunens grundskolor förmiddagsmål. På låg- och mellanstadierna serveras frukt och på högstadierna frukt och ”grab’n’go-macka”.

Syftet med förmiddagsmål är att förbättra elevernas förutsättningar att lära och på sikt nå bättre skolresultat.

Förmiddagsmålet införs under en testperiod hela höstterminen 2022 och kommer därefter utvärderas.

Bild på glas med bål i på långbord.

Eleverna bjöds på bland annat bål vid invigningen.

Skolresan 2030

Under ett år arbetade Östra Göinge kommuns tillfälliga skolberedning med att skapa en bild av situationen i kommunens skolor. Beredningen träffade kommunens samtliga lärare, många elever, föräldrar, andra Göingebor samt forskare inom skolområdet. En rapport om nulägesbilden sammanställdes våren 2022 och utifrån den har en åtgärdsplan tagits fram, som nu tagits i bruk. En av åtgärderna är förmiddagsmål för alla grundskoleelever.

Mot 230 år 2030
Skolresan 2030 har som mål att kommunens elever i årskurs 9 år 2030 har nått ett genomsnittligt meritvärde på 230 poäng.

För att nå dit arbetar vi med följande tre prioriterade områden:

  • Framtidsdrömmar – Att i tidigt skede informera om och motivera ungdomar till vidare utbildning och arbete
  • Läsning – Att barn ska öka på sin läskunnighet redan i tidigare åldrar
  • Trygg och säker skola – Förebygga otrygghet och erbjuda en tillgänglig studiemiljö för alla

Hittade du inte vad du sökte?