Skärpta allmänna råden i Skåne förlängs

De skärpta allmänna råden för Skåne har förlängts och gäller fram till och med den 13 december, med en eventuell förlängning. Det var i och med den snabbt ökande spridningen av covid-19 som Folkhälsomyndigheten, efter samråd med Region Skåne, fattade beslut om skärpta allmänna råd i ett försök att bromsa smittspridningen.

Från och med den 27 oktober uppmanas alla som vistas i Skåne län att:

 • Undvik att umgås inomhus med andra personer än de som du bor med. Risken för att bli smittad ökar när du träffar andra än de som du bor med eller träffar regelbundet. Du som bor ensam kan umgås med några få personer.
 • Undvik att ordna eller delta i fester och andra privata tillställningar.
  Undvik att åka tåg, buss eller annan kollektivtrafik. Du kan resa om du måste, till exempel resa till jobb, skola eller för att söka vård. Håll då avstånd och låt andra stiga av innan du stiger på.
 • Undvik att vara i en inomhusmiljö där det finns risk för trängsel, till exempel affärer och köpcentrum. Du kan fortfarande besöka en affär om du måste, till exempel apotek eller livsmedelsaffär. Undvik alla miljöer och platser där många personer vistas samtidigt.
 • Du som är över 15 år bör låta bli all idrottsverksamhet. Det gäller inte för yrkesidrottare eller dig som går på idrottsgymnasium. Undvik idrottsanläggningar, gym och badhus. Träna ensam eller utomhus. Oavsett ålder bör alla låta bli att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många personer möts och där resor är nödvändiga.
 • Undvik fysiska möten, kurser, konferenser, konserter och föreställningar. Delta inte i evenemang där flera människor samlas. Det gäller både inomhus eller utomhus. Undvik besök på biografer och teatrar och att delta i religiösa evenemang och firanden av högtider. Risken för att bli smittad ökar när du deltar och reser till och från sådana evenemang. Använd digitala alternativ.

  För dig som är arbetsgivare eller driver företag:

 • Du som driver företag ska minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, till exempel genom att anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ om det är möjligt. Se till att det inte blir trängsel. Ordna inte aktiviteter där många människor samlas. För restauranger och serveringsställen gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Avståndsmarkeringar och ommöbleringar i lokalen ska göras för att trängsel ska undvikas.
 • Du som arbetsgivare ska göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån när det går och uppmana till det. Undvik tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Underlätta för medarbetare att arbeta hemma.

Texten är hämtad från 1177. På deras webbsida finns även skärpta råd på andra språk. 

Håll dig uppdaterad om vad som händer i Östra Göinge på www.ostragoinge.se/corona.


Hittade du inte vad du sökte?