Reviderade mål- och resultatplanen för 2022–2024 visar på ett fortsatt starkt Östra Göinge som satsar ytterligare på skolan

Vart fjärde år beslutar Kommunfullmäktige om en övergripande mål- och resultatplan för hela kommunen. I juni månad varje år antas en revidering av denna där mindre justeringar görs, som följd av både förändrat skatteunderlag och förändrad belastning på verksamheterna.

– Den här mål- och resultatplanen visar att Östra Göinge är starkt och att vi har fortsatta möjligheter att investera i och utveckla våra verksamheter, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

15 miljoner kronor satsas på klassrummen

Vid den politiska ledningens diskussioner med grundskolerektorer har förbättrade miljöer i klassrummen framhållits som en viktig pusselbit för högre skolresultat.

– Vi ska optimera elevernas lärmiljöer genom att investera 15 miljoner kronor under sex års tid, vilket kommer motsvara ungefär hundratusen kronor per klassrum. Störande faktorer som bland annat ljus, ljud och buller ska åtgärdas, säger den tillfälliga skolberedningens ordförande och kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Jönsson Lyckestam (M).

Minskad investeringsbudget

Den största skillnaden i kommande mål- och resultatplaner är att investeringskostnaderna behöver minskas för att kommunen ska fortsätta nå det finansiella målet om 2 procent i resultat.

– Sedan år 2017 har över 100 miljoner kronor investerats per år och vi kommer inte kunna investera för lika mycket framåt, utan klarar ungefär 40 miljoner per år. Håller vi den nivån kan vi själva finansiera kommande investeringar utan lån, förklarar kommunens ekonomichef Mattias Larsson.

– Vi ser en förändring i vår befolkning framåt med fler göingar över 80 år och färre i arbetsför ålder. Den kostnadsökning det medför försöker vi möta upp genom en samtidig kostnadsminskning, till exempel genom samordningsvinster mellan Östra Göinge och närliggande kommuner samt att säkerställa att kommunens lokaler är omställningsbara och kan användas av olika verksamheter efterhand som behoven ändras.

När Kommunfullmäktige antagit den reviderade mål- och resultatplanen kommer den finnas tillgänglig här på kommunens webbsida.


Hittade du inte vad du sökte?