Projektet som ska motivera fler att arbeta heltid

Igår träffades medarbetare, chefer och utbildare inom äldreomsorgen i Östra Göinge kommun för fjärde gången för att tillsammans arbeta vidare med projektet Önskad sysselsättningsgrad. Ett projekt där syftet är att alla medarbetare inom äldreomsorgen ska ges förutsättningar och motiveras att välja att arbeta heltid.

– Hela projektet ska i slutändan ge våra kunder en service av högre kvalitet med medarbetare som har tryggare anställningsformer. Nu har vi haft två utbildningsdagar i höstas och har sedan jobbat med frågorna på de egna arbetsplatserna. Tanken är att det nya arbetssättet ska vara klart och i drift till hösten, säger Madelene Rickardsson, förhandlingsstrateg vid Östra Göinge kommun som är projektledare.

Målet är att tillsvidareanställning på heltid är det normala vid nyanställning och att redan anställda medarbetare ska arbeta heltid i högre utsträckning än i dag. Heltidsarbete ökar det ekonomiska oberoendet och gör att fler klarar sin egen försörjning. När fler arbetar heltid uppstår dessutom positiva effekter för yrkenas attraktivitet och jämställdhet.

– Man ska kunna leva på sin lön, oavsett om du är ensamstående eller inte. Trygga anställningsförhållanden är viktigt för att kunna leva här och nu. Låna pengar till exempel är inte säkert att man kan göra som timvikarie, säger Gunnel Sturesson som jobbar på äldreboendet Skogsbrynet men som var på mötet som representant för Kommunal.

Andra positiva effekter som projektet förväntas föra med sig är att kunna skapa en bättre arbetsmiljö, en flexiblare och mer kostnadseffektiv organisation och att ge kunderna mer trygghet och högre kvalitet.

För medarbetaren innebär det en möjlighet att arbeta med en högre sysselsättningsgrad, vilket innebär en högre inkomst och pension. För kunden kan effekten av att fler medarbetare, som har god kompetens för och är trygga i sina arbetsuppgifter, ges möjlighet att arbeta mer bidra till högre kvalitet och kontinuitet i förhållande till brukarnas behov.

– Det skapar en ökad kontinuitet för våra kunder. Dessutom större möjligheter och bättre service, menar Katarina Stoltz, enhetschef på Skogsbrynet.

Av de månadsavlönade inom vård och omsorg om äldre och personer med funktionsvariation i Östra Göinge kommun är det i praktiken 43,1 procent som faktiskt arbetar heltid. Det placerar Östra Göinge kommun på plats 122 i rankningen över andelen heltidsarbetande inom vård och omsorg i landets 290 kommuner.

– De allra flesta medarbetarna har i de två senaste medarbetarenkäterna uppgett att de är nöjda med sin sysselsättningsgrad. Den största utmaningen för oss som arbetsgivare är därför att skapa förutsättningar för och motivera fler att vilja arbeta mer. När man arbetar deltid är man bara på arbetet när arbetsbelastningen är som högst. Arbetar man heltid är man inte bara på arbetet när belastningen är som högst, menar Rickardsson.

Att succesivt ställa om organisationen till heltid som norm innebär en omfattande förändringsprocess.

– Man är van att sätta sitt schema på ett visst sätt. Det kommer behövas att man vänder trenden och börjar lägga om sitt schema till ett mer hälsosamt schema, säger Gunnel Sturesson.

Katarina Stoltz håller med.

– Man måste ha en stor respekt för att vi är olika personer som behöver olika tid att acceptera en förändringsprocess. Men en delaktighet i resan skapar förståelse hos medarbetare. Och även en möjlighet att ta till sig informationen på ett helt annat sätt, menar Stoltz.

Utbildningen Bemanna rätt

Inom projektet ligger utbildningen Bemanna rätt – en utbildning i bemanningsekonomi. Deltagarna får lära sig att använda ett webbaserat dataprogram för bemanningsekonomiska beräkningar. Beräkningarna bygger på siffror från den egna arbetsplatsen. Under utbildningen diskuteras också frågor så som hur man skapar effektiva team.

Utbildningen ska skapa samsyn mellan ledning och medarbetare om hur man på bästa sätt kan skapa tryggare anställningsformer, fler heltider, bemanna verksamheten och förlägga och använda arbetstiden på ett mer effektivt sätt.

Efter dagens utbildning fortgår arbetet ute på arbetsplatserna med att arbeta fram handlingsplaner.

Katarina Stoltz, enhetschef på Skogsbrynet


Hittade du inte vad du sökte?