Positivt resultat i utvärdering av erbjudna matlådor till gymnasieelever

Med anledning av coronavirusets framfart togs det beslut om att bedriva distansundervisning på kommunens gymnasieutbildning Göinge Utbildningscenter (GUC) i Sibbhult. Eleverna på GUC erbjöds att hämta varma matlådor på Restaurang Tranan, där eleverna serverats skollunch sedan november 2019.

Eftersom intresset för varma matlådor visade sig vara lågt, och ett utrymme fanns i avtalet med den externa leverantören, beslutades det att utöka erbjudandet om matlådor till samtliga gymnasieelever som var folkbokförda i Östra Göinge kommun. Det vill säga oavsett i vilken kommun eller ort samt gymnasieskola som eleven gick på.

Ett erbjudande om att hämta kylda matlådor i någon av kommunens fem större orter (Broby, Glimåkra, Hanaskog, Knislinge och Sibbhult) gick ut till 550 gymnasieelever folkbokförda i Östra Göinge kommun. Av dessa svarade ungefär 80 elever/vårdnadshavare att de var intresserade av en sådan lösning.

Totalt 136 elever (ca. 25%) valde att utnyttja erbjudande vid enstaka, flera eller alla skoldagar under perioden 11 maj-11 juni. I genomsnitt beställde cirka 76 elever matlåda till varje skoldag, med en minskning till omkring 63 elever per dag under skolavslutningsveckan.

övervägande positiva svar

I en enkätundersökning, som skickades ut till de elever/vårdnadshavare som valde att utnyttja erbjudande, svarade de flesta att de var nöjda eller mycket nöjda med den utförda tjänsten.

Undersökningen visade även att över 75 % upplevde att informationen inför starten var bra eller mycket bra. I stort sett alla som besvarade enkäten tyckte att beställningsformuläret samt hämtningen av maten fungerat bra eller mycket bra.

När det gällde matens smak och portionsstorlek blev det som väntat mer blandade synpunkter. 65 % tyckte att smaken på maten var bra eller mycket bra och 36 % ansåg att portionen kunde ha varit lite större.

Bland de öppna kommentarerna fanns några synpunkter kring att man önskat sig mer grönsaker/sallad.

-Här gjordes ett medvetet val att lägga en begränsning till en förpackning per dag och elev för att minska risken för fel. Gymnasieeleverna är vana vid en riklig salladsbuffé och oftast tillämpas självservering vilket gör att man enkelt kan styra sin portionsstorlek själv, säger Cecilia Flood, verksamhetsområdeschef Utbildning och Arbete.

Av de 136 st som fick enkäten valde 45 st att besvara den.

 

En extra service med tydligt syfte

Ansvaret för servering av skollunch ligger normalt sett på den gymnasieskola och kommun som eleven är inskriven i. Östra Göinge kommun ansåg dock att det var viktigt att även elever som pendlade till gymnasieskolor i kringliggande kommuner skulle erbjudas att hämta matlådor närmare sin hemort. Syftet med att erbjuda en mer lättillgänglig lunchmåltid var att underlätta för eleverna så att de därmed kunde fokusera på sin distansundervisning och ha större möjlighet att uppnå sina mål.

-Vi är nöjda med att vi kunde gå ut med detta erbjudande till samtliga gymnasieelever som var folkbokförda i kommunen, inte bara till de elever som var inskrivna i gymnasiet inom kommunen. Vår beräkning var att 10-25 % skulle anta erbjudandet, vilket visade sig vara nästan i underkant. Det är glädjande att så många inser vikten av att äta en ordentlig lunch för att bättre kunna tillgodogöra sig undervisningen och nå sina mål, säger Cecilia Flood.

 


Hittade du inte vad du sökte?