Positiv utveckling i årets trygghetsmätning

Polisens trygghetsmätning genomförs varje år för att ta reda på allmänhetens brottsutsatthet, erfarenhet av ordningsstörningar, trygghetsuppfattning och bedömning av polisens insatser. Årets siffror visar på en positiv utveckling för Östra Göinge kommun, där bland annat oron för att utsättas för brott har minskat.

Trygghetsmätningen är en del i polisens och kommunens arbete i att ta fram lägesbilder, planering av insatser och uppföljningsarbete. Årets enkät skickades ut till 600 personer och 384 personer svarade, vilket ger en svarsprocent på 64,72%. Problemvärdeindexet är en skala mellan 0–6 där ett lågt värde tyder på en hög trygghet. Kommunens snitt blev 2,59 vilket är en förbättring från 2020 då resultatet blev 2,83. Regionsnittet ligger på 1,81.

Invånare i Östra Göinge kommun uppger att de har låg oro att utsättas för brott och andelen som angett att de blivit utsatta för brott är fortsatt låg.

– Resultatet visar att den faktiska risken att utsättas för brott i Östra Göinge är låg, men samtidigt är upplevelsen av otrygghet ganska hög, även om det nu går åt rätt håll. Vi behöver därför fortsätta vårt arbete med trygghetsskapande åtgärder, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Förbättringar och identifierade problem i årets mätning

Resultatet av årets trygghetsenkät visar på flera förbättringar:

  • Fler upplever en minskning av narkotikapåverkade personer utomhus.
  • Fler upplever en minskning av folk som bråkar och slåss utomhus.
  • Fler upplever minskad skadegörelse.
  • Fler upplever minskad oro att utsättas för brott.
  • Fler upplever att trafikregler respekteras.

Bilar som kör för fort och nedskräpning ligger fortfarande inom nivån påtagliga problem. Däremot har andelen som angivit det som ett problem minskat.

Mätningen identifierade även följande punkter som påtagliga problem:

  • Otrygghet ute ensam under sen kväll
  • Otrygghet i kollektivtrafiken
  • Buskörning med mopeder

 

Kameraövervakning vid Broby busstation

Flera olika åtgärder görs redan för att förbättra tryggheten och fler planeras. En av dem är kameraövervakning som planeras att installeras på busstationen i Broby under 2022.

Andra åtgärder som redan görs är sociala insatser i skolor, nattvandring och fältare i byarna, ordningsvakter i Broby, utvecklad grannsamverkan, ronderande väktare i kommunens byar, underhåll av offentliga miljöer och samverkan med myndigheter för genomförande av till exempel myndighetstillsyner.

–Att öka tryggheten är ett omfattande arbete som inbegriper flera aktörer och områden. När det gäller ungdomar handlar arbetet om att tidigt upptäcka och ge aktivt stöd för att bland annat förhindra kriminalitet. Det finns också saker som kommun och medborgare kan göra tillsammans. Vi har tillsammans med polisen nyligen startat upp Grannsamverkan och har även en inplanerad medborgarvandring den 17 november i Broby där invånare får en chans att peka ut platser som kan upplevas otrygga, säger Patric Åberg, kommunstyrelsens ordförande (M).

 

Delta i årets medborgarvandring

Onsdagen den 17 november klockan 17.00-18.00 är det medborgarvandring i Broby. Vi samlas vid Broby busstation och promenerar tillsammans därifrån.

Läs mer om medborgarvandringen


Hittade du inte vad du sökte?