Om paddor och WiFi på Sociala plattan

Idag startade den 6:e omgången av Sociala plattan – Ipadgruppen för seniorer som vill lära sig mer om surfplattor. På kursen får deltagarna låna en Ipad under en termin och lära sig använda den.

Kursen har plats för 12 deltagare och är som vanligt fulltecknad. Deltagarna, som består av både män och kvinnor, kommer från nästan alla kommunens olika byar. De bläddrar nyfiket i manualer och klickar på sina Ipads samtidigt som de småpratar med bordsgrannarna över en kopp kaffe.

– Då ska vi ta och väcka upp paddan igen och ansluta till WiFi. Kommer ni ihåg er lösenkod?

Ja, så lät det när Lena Svensson, äldrepedagog i Östra Göinge kommun, återupptog arbetet i gruppen efter en stunds paus.

Syftet med Ipadgruppen är att motverka det digitala utanförskapet bland äldre. Socialstyrelsen med flera har tagit fram ett kunskapsstöd om digital delaktighet för äldre, ”Digital teknik för social delaktighet för äldre”, som pekar på just det vi vill uppnå med vår satsning, säger Lena.

– Lena, har vi fått någon ny statsminister än, vet du det?, frågar en av deltagarna samtidigt som de håller på att ansluta surfplattorna till WiFi.

– Det kan vi kolla på paddan, svarar Lena samtidigt som hon hjälper en annan deltagare att hitta rätt nätverk.

Kursledarna Maria Görnebrand, undersköterska, och Lena Svensson, äldrepedagog, får många frågor från deltagarna. Ipadgruppen riktar sig enbart till nybörjare, men för de som har en egen surfplatta eller smartphone anordnar kommunen teknikcaféer lite längre fram i vår.

Denna omgång av Sociala plattan är fullbokad, men är du intresserad av att vara med nästa termin går det bra att anmäla sig redan nu.

Anmäl dig till: lena.svensson@ostragoinge.se


Hittade du inte vad du sökte?