Ökning av konstaterade covidfall inom omsorgen

Hälsa och omsorg märker en ökning av konstaterade covidfall inom samtliga verksamheter, hos såväl kunder som personal. Flertalet av de som insjuknar har symtom likt en vanlig förkylning med halsont, hosta och snuva, med eller utan feber. Även symtom som enbart yrsel förekommer.

Vård och omsorgsverksamheter har fortfarande andra rekommendationer gällande riskreducerande åtgärder än övriga samhället. Detta för att skydda riskgrupper. Smittskydd- och vårdhygiens rutiner följs inom Hälsa och omsorg, vilket innebär att personalen bär skyddsutrustning för att förebygga smittspridning. Provtagning och smittspårning utförs i de fall detta blir aktuellt.

Munskydd erbjuds till besökare i verksamheterna samt rekommendation om att hålla avstånd och om möjligt träffas utomhus.
Både personal och besökare rekommenderas noggrann symtomkontroll för att minimera ytterligare smittspridning i Hälsa- och omsorgs verksamheter.

Enligt riktlinjer från Folkhälsomyndigheten ska personer 80 år eller äldre från den 1 september återigen erbjudas vaccin alternativt påfyllnadsdos från Region Skåne. Även personer med hemsjukvård eller hemtjänst med omvårdnadsinsatser kommer att erbjudas.


Hittade du inte vad du sökte?