Nya toppmoderna Broby busstation – en satsning för hela Östra Göinge!

Bild på buss som kör igenom ett grönt band.

På måndagseftermiddagen rullade den första regionbussen in på nya Broby busstation, som nu är officiellt invigd!

Från och med imorgon, tisdag, rullar Skånetrafikens linjer 545 och 542 in på helt nya Broby busstation. Den fullutrustade busstationen är belägen ett stenkast från den tidigare, men den nya placeringen möjliggör en snabbare och tryggare rutt inne i Broby centrum.

Under måndagseftermiddagen hölls en officiell invigning, där bland annat regionen, Skånetrafiken och bussbolaget VR Group deltog.

Bild på Patric Åberg.

Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

– Det är en fantastisk satsning som vi gjort för att utveckla Broby, men också hela Östra Göinge. Den här nya busstationen är en del av den superbussatsning som vi, tillsammans med Skånetrafiken, Trafikverket och Kristianstads kommun, drivit på sedan 2009, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) och fortsätter:

– Men det är inte bara en busstation som vi byggt här, utan det är också en satsning för byförnyelse, där vi använder kollektivtrafiken som motor för byutvecklingen.

Toppmodern busstation

Den nya busstationen är toppmodern med tre busskurer i vardera färdriktning. Två busskurer är väderskyddande med sensorstyrda skjutdörrar. Busstationen är utrustade med infotainmentskärmar för hög service och på området har även två cykelgarage uppförts.

– När vi står här kan man nästan tro att vi befinner oss i en storstad. Här finns väderskydd, man kan gå in och värma sig medan man väntar på bussen och det finns informationsskärmar där resenärerna kan hålla sig uppdaterad på tidtabellen, säger regionrådet och kollektivtrafiknämndens ordförande Carina Zachau (M).

Bild på nya Broby busstation.

Nya Broby busstation.

Ytterligare en pusselbit på plats för en snabbare linje

Tidigare har kommunen genomfört satsningar för kollektivtrafiken i Hanaskog och i Knislinge där Hanaskog fått en egen bussgata och där man flyttade busstationen i centrala Knislinge från Mickels torg till Brobyvägen.

– Tillsammans vill vi förbättra kollektivtrafiken på landsbygden och Broby busstation är den sista delen i Östra Göinges insats, säger Patric Åberg (M).

Bild på Carina Zachau.

Carina Zachau (M), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Det är fantastiskt att följa hur kollektivtrafiken utvecklar sig här i Östra Göinge. Linje 545 är regionens flaggskepp där Östra Göinge kommun hjälpt till att räta ut linjen för att göra den så kort som möjligt. Det här tror vi har bidragit till att 545:an är den linje som ökat mest i antal resenärer, säger Carina Zachau (M), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Vi har stora förhoppningar på utvecklingen här i Östra Göinge och det återstår nu bara ett par pusselbitar för att vi slutligen ska få den superbuss som vi vill ha, avslutar Carina Zachau (M).

Samtidig invigning av verket Kollektivt smycke

Under eftermiddagen invigdes även Maja Bakkens verk Kollektivt smycke, som är placerat vid nya Broby busstation. Maja Bakken mottog Östra Göinge kommuns stenstipendium år 2020. Under stipendiattiden har hon fördjupat sig inom den skånska stenindustrin och jobbat med granit och diabas. Med verket Kollektivt smycke vill hon utvidga smyckesbegreppet genom att laborera med skala, placering och funktion.

Bild på Maja Bakken och Patric Åberg som klipper band för att inviga verket Kollektivt smycke.

Maja Bakken, konstnär, tillsammans med Patric Åberg (M).

Bild på Patric Åberg, Anton Henriksson, Maja Bakken och Kai Marklin.

Patric Åberg (M), Anton Henriksson (Zaarstone), Maja Bakken och Kai Marklin (ordförande Sveriges stenindustriförbund).


Hittade du inte vad du sökte?