Ny detaljplan öppnar upp för bostäder i skofabriken

Efter avgörande i Mark- och miljödomstolen vinner kommunens detaljplan för gamla skofabriken i Knislinge nu laga kraft. Detta innebär att fabriken – med hänsyn till byggnadens historia och unika kulturmiljöer – kan byggas om till bostäder och olika centrumverksamheter.

– Det är ett komplicerat och samtidigt mycket spännande planarbete som nu är klart, säger Anders Siversson, samhällsbyggnadschef i Östra Göinge. Även om det återstår mycket arbete både för kommunen och fastighetsägaren så är det en viktig milstolpe i att utveckla Hjärsåslilla och stärka Knislinge som en attraktiv by att bo och leva i.

Fastigheten Lejonet 3 har bebyggts i flera omgångar från 1898 och framåt för industriändamål. Skor tillverkades i fabriken fram till 1972 och det fanns även hotell på fastigheten. Dessa har lagts ner under åren och fastigheten har använts som kontor och lager de senaste åren. Den nya fastighetsägaren har en vision att återanvända byggnaden genom att skapa ett aktivt kvarter med bostäder och olika verksamheter, med bra utsikt mot ån och samtidigt ta vara på byggnadskomplexets historia med sina material och detaljer.

Det är på initiativ av Lejongatan AB som kommunen sedan 2017 har planerat och utrett förutsättningarna för bostäder och centrumverksamheter i den före detta skofabriken i Knislinge. Bland annat har markförhållanden och risker för översvämning studerats och även byggnadens kulturhistoriska värden. Kommunen antog detaljplanen den 10 juni 2020. Den överklagades dock till Mark- och miljödomstolen som avslog överklagandet den 22 juli 2020. Då tiden för att ytterligare överklaga till högsta instans har gått ut meddelar Mark- och miljödomstolen nu att planen har vunnit laga kraft. Den blir därmed juridiskt bindande, vilket öppnar upp möjligheter att bygga om fabriken till bostäder och olika centrumverksamheter enligt fastighetsägarens intentioner.

Skofabriken sedd från ovan.


Hittade du inte vad du sökte?