Mitt val

Forskning har visat att valdeltagandet för personer med behov av stöd genom daglig verksamhet är lågt. För att dessa människor ska kunna och vilja deltaga i demokratiska processer krävs det hjälp och stöd.

Mitt val är en studiecirkel anordnad av Studieförbundet Vuxenskolan där en eller flera representanter hjälper till att informera och utbilda i om hur ett val går till. Deltagarna får prova på att rösta, göra mindmaps med de olika valfrågorna från de olika partierna och även få ställa frågor direkt till lokalpolitikerna.

Ingrid Johansson är studiecirkelledare i Östra Göinge kommun och hon har fem deltagare som hon utbildar i hur det går till att rösta.

– Vi har träffats några gånger där vi har gått igenom vad det innebär att rösta, hur det går till och deltagarna har förberett frågor till våra lokala politiker som dom ska få svara på. Idag (25/8) ska vi provrösta. Vi har fått låna röstsedlar, valkuvert och röstbås från kommunen för att deltagarna ska kunna förbereda sig på hur det är att rösta på ”riktigt”. Vi gör även interaktiva spel där vi parar ihop rätt parti med rätt partiledare.

Mitt val genomförs numera  i över 100 kommuner i Sverige

Läs mer om Mitt val https://www.sv.se/om-sv/mitt-val/

En bild på en pärm där det står Mitt val


Hittade du inte vad du sökte?