Kommunens ”extratjänster” ökas från 50 till 100

Extratjänster är en insats som Arbetsförmedlingen kan bevilja till de arbetssökande som varit inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin eller i etableringen under en längre tid. Extratjänsten innebär att personen får en anställning under 12 månader i någon av kommunens verksamheter, där han eller hon utför olika typer av kvalitetshöjande uppgifter. Syftet är att öka kompetensen och rusta deltagarna långsiktigt för arbetsmarknaden.

Tidigare har Östra Göinge kommun haft en överenskommelse med fackförbundet Kommunal om 50 tjänster. I slutet av augusti tecknades en ny överenskommelse med ett utökat antal till 100 tjänster.

– Det här är ett glädjande besked, som ger oss bra möjligheter att pressa tillbaka arbetslösheten i kommunen ytterligare, kommenterar Patric Åberg, kommunstyrelsens ordförande.

För arbetsmarknadsenheten har Extratjänster varit ett verktyg som gett bra resultat och lett till sysselsättning och självförsörjning för flera deltagare med bristande svenska eller utbildning. Att bryta utanförskapet för de som står utanför arbetsmarknaden skapar mervärde för alla berörda och kommunen som helhet. Utökningen av antalet extratjänster från 50 till 100 är därför mycket positiv.

– Utökningen är framförallt är möjlig eftersom deltagarna inom ramen för extratjänsten kan utbilda sig, upp till 49% av anställningstiden. Vi har en mycket bra samverkan med Göinge utbildningscenter, både när det gäller studie- och yrkesvägledning och olika utbildningsinsatser. Alla har en individuell studieplan. Många läser svenska och grundläggande ämnen men vi har också ett stort antal som påbörjat trädgårdsutbildningen, säger Åsa Linné, enhetschef för arbetsmarknadsenheten.

– Vi på arbetsmarknadsenheten är tacksamma att arbetsplatserna i kommunen tar emot våra anställda så väl och deras handledning gör skillnad, fortsätter Åsa Linné. 

 

 

 


Hittade du inte vad du sökte?