Glöggmingel för deltagarna i Göingebor berättar

Östra Göinges platsvarumärke Skånes gröna hjärta delas av alla som känner tillhörighet hit: boende, unga, gamla och verkande. För att ytterligare stärka känslan av att Skånes gröna hjärta är gemensamt har Östra Göinge kommun skapat ett berättarforum som under ett och ett halvt år låtit olika Göingebor berätta sin unika historia om Skånes gröna hjärta. Berättelserna har publicerats och spridits i lokaltidningen Espresso, via kommunens sociala medier, Instagramkontot Skånes gröna hjärta och inte minst: genom berättarnas egna sociala medier. Engagemanget på webben har varit stort och responsen positiv. Nu när året närmar sig sitt slut tackar kommunen alla 16 Göingebor som deltagit i skrivarstafetten med ett glöggmingel på Café Brännborns i Broby.

 

Glöggmingel

”Klockan är nio på morgonen den 21 december och gästerna dyker in i Brännborns Cafés lokaler, en efter en. Det bjuds på ljuvlig äppel- och clementinglögg som värmer kroppen och ger den där juliga känslan som det dystra vädret utanför fönstren tyvärr inte lyckas förmedla.
När alla dykt upp presenterar Anna Bertram, kommunens tillväxtstrateg, vad platsvarumärket Skånes Gröna Hjärta innebär och informerar och sammafattar om projektet som varit.
Det blir sedan en bordetruntpresentation där alla deltagare får berätta sin historia om vad Göinge betyder för dem. När är jag göingebo? Vad innebär det att vara Göingebo? Åsikterna om detta är många men alla kommer till samma slutsats. Att Östra Göinge, eller Skånes gröna hjärta är en vacker och trygg plats där folk ser varandra och bryr sig om varandra. Nära till lugn och vacker natur och även en närhet till större städer om det behovet finns.
Jag får känslan av snacket som hörs mellan deltagarna att alla känner varandra, fasten många aldrig ens träffats innan. Men känner varandra det gör de ju till viss del ändå. För är man en redig Göingebo så känner man varandra på ett eller annat sätt.” /Jimmy, kommunikatör
Anna Bertram, tillväxtstrateg, summerar:
De som hittills varit med känner en stolthet över att få berätta sin historia om platsen Östra Göinge, Skånes gröna hjärta och att upplägget med en stafettpinne gör att de träffat nya människor som de fått en ökad smhörighet med. Det har även lett till en ökad kännedom om platen Skånes gröna hjärta. Tankar lyftes om hur man själv och tillsammans är en del av platsen och önskan om att få med ungdomar i berättandet om platsen.

Hittade du inte vad du sökte?