Framför apparaten – ett projekt för ett gott åldrande

Skådespelarna Peter Fridh och Anette Lindbäck underhåller de boende på Västanvid.

Idag var det teaterföreställning för de boende på Västanvid i Knislinge och både stämningen och igenkänningsfaktorn var på topp.

”Framför apparaten” är ett pilotprojekt där Östra Göinge kommuns äldreomsorg och kulturenheten tillsammans med Östra Göinge riksteaterförening visar hur man kan samarbeta över gränser och förmedla kultur till våra seniorer på boenden.

Projektet är upplagt som en trestegsmodell där målet är att under tre möten med de boende, underhålla, engagera och stimulera var och en genom en mångfald olika tilltal. Bilder, musik och berättelser har använts, men även mer sinnesmässiga upplevelser – lukter, smaker och stämningar. Förhoppningen har också redan från början varit att de boende ska kunna bidra med egna minnen och reflektioner.

-Hela projektet har tagits emot mycket positivt av de boende, de tycker att det är fantastiskt trevligt, säger Marie Holmström, enhetschef på Västanvid.

En viktig ambition i projektet är att engagera de boende, entusiasmera dem och uppmuntra till egna reflektioner och deltagande. Något som enligt Marie Holmström har uppfyllts.

-De boende blir underhållna, engagerade och stimulerade. De blir påminda om saker som fanns förr och vissa saker finns fortfarande med idag. Aha-upplevelserna haglar och deras samtal efteråt vittnar om detta, säger Marie.

Dagens besök var alltså det sista av tre inom projektet ”Framför apparaten”.

 

Skådespelarna Peter Fridh och Christel Nilsson Ringdahl.


Skådespelarna Peter Fridh och Anette Lindbäck underhåller de boende på Västanvid.

Hittade du inte vad du sökte?