Förskolans arbete för att undvika socker i förskolan

 

Förskolechefsgruppen och måltidsenheten vill bidra till att ge barnen goda förutsättningar för ett hälsosamt och hållbart liv. Därför har vi gemensamt fattat beslut att av hälsoskäl inte erbjuda barnen socker i förskolans vardag, utan hålla detta till enstaka festliga tillfällen. Beslutet träder i kraft 1 februari 2018 och följer såväl kommunens måltidsstrategi, ”Den goda måltiden” som Livsmedelsverkets rekommendationer.

Inom Östra Göinge kommun serveras dagligen måltider till de flesta barn i förskoleålder. Den mat och måltider som serveras inom förskolan påverkar hälsa och välbefinnande på både kort och lång sikt. Vårt ansvar är att erbjuda goda förutsättningar att främja hälsan och välbefinnande sett över hela livet.

”I mångt och mycket har vi ju under de senaste åren jobbat utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer, men jag tycker det är bra att vi nu också fått ett tydligare och enhetligt budskap som vi kan jobba tillsammans med inom förskolan” säger måltidschef Lise-Lotte Lundin Petersson.

Ska man då aldrig få äta något sött och gott på förskolorna?
”Absolut kan det finnas möjlighet för det. Men det måste vara med en medvetenhet ifrån personalen på förskolan. Vad är syftet med att vi väljer att baka tillsammans med barnen idag? Det finns ju traditioner som t ex pepparkaksbaket som kan vara ett exempel på det.´Grundbudskapet är att det är upp till vårdnadshavarna att få bestämma när man vill bjuda på godis, läsk, bakverk och glass. Vårdnadshavarna ska få ha den guldkanten tillsammans med sina barn. Vi i förskolan kan fira på andra sätt vid t ex olika högtidsdagar, exempel på det är att göra olika aktiviteter”, säger förskolechef Camilla Mårtensson.

Läs mer här om hur förskolan arbetar med detta och om kommunens måltidsstrategi.

 

 

 


Hittade du inte vad du sökte?