Detaljplan för del av Badargatan i Glimåkra upphävs

Kommunen fick våren 2017 indikationer om att delar av Kronan 1-5 i Glimåkra fyllts med massor av dålig beskaffenhet. Kommunen beställde då en geoteknisk undersökning för att översiktligt utreda fyllningens hållfastegenskaper och därigenom bedöma områdets möjligheter till exploatering.

Vid undersökningen uppmärksammades höga halter av arsenik, barium, zink och bly bland massorna. Dessa uppgifter ledde till att kommunen beställde en fördjupad miljöteknisk undersökning för att säkerställa föroreningars storlek och utbredning.

Den miljötekniska undersökningen är genomförd och den visar höga halter av bland annat arsenik, barium, zink, kadmium och bly. På grund av växtlighet har det varit svårt att borra i området, därför krävs ytterligare undersökningar för att säkerställa spridningen av föroreningen.

Åtgärder

Tillsammans med konsultbolaget kommer kommunen göra en fördjupad utredning för det avgränsade förorenade området och ta fram förslag på åtgärder för att miljösäkra området så det inte utgör någon risk för människors hälsa.

Området är idag planlagt för bostäder men obebyggt. Denna detaljplan kommer att upphävas.

Föroreningen befinner sig på 0,5-2 meters djup och det finns därmed ingen risk för exponering i området så länge grävning eller schaktning inte utförs.

Kontakt för mer information

Lina Rosenstråle, Samhällsbyggnadschef
044-775 61 43
lina.rosenstrale@ostragoinge.se

Det aktuella området är markerat med svart.


Hittade du inte vad du sökte?