Det slutliga valresultatet och mandatfördelning i Östra Göinge

Det slutliga valresultatet är nu klart. Årets val till kommunfullmäktige blev en mycket stor framgång för Moderaterna som ökade sin röstandel med 17 procentenheter till 42,12 procent av rösterna. Samtidigt tappar Socialdemokraterna kraftigt i väljarstöd och Sverigedemokraterna går tillbaka något. Liberalerna och Miljöpartiet nådde inte upp till den nya tvåprocentspärren och blir därför utan mandat i fullmäktige under kommande fyraårsperiod. Mitt Göinge, som är ett nytt part, fick 3,91 procent av rösterna och får därmed ett mandat i kommunfullmäktige.

Länsstyrelsen har nu slutfört sin kontrollräkning av valresultatet och vi har ett slutligt valresultat. Valresultatet innebär att Moderaterna får ytterligare sex mandat i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna tappar fyra mandat och Sverigedemokraterna tappar ett mandat. Centerpartiet behåller sina två mandat och Kristdemokraterna och Vänsterpartiet får, liksom vid förra valet, var sitt mandat. Det nya partiet Mitt Göinge får ett mandat.

 

Mandatfördelning i kommunfullmäktige efter 2018 års val

Parti

Mandat

Moderaterna 14
Centerpartiet 2
Kristdemokraterna 1
Arbetarepartier  – Socialdemokraterna 7
Vänsterpartiet 1
Sverigedemokraterna 5
Mitt Göinge 1
Totalt 31

 

Vad händer nu?

När valresultatet nu är klart kommer de politiska partierna att inleda samtal för att hitta en majoritet som kan styra kommunen under de kommande fyra åren. Den nya mandatperioden börjar den 15 oktober och det nyvalda kommunfullmäktige har sitt första sammanträde den 30 oktober. Sammanträdet inleds med val av presidium (en ordförande och två vice ordföranden).

Vid sitt första sammanträde ska fullmäktige också välja kommunstyrelsen som börjar sitt arbete redan dagen efter att den blivit vald. Tidigare har kommunstyrelsen inte påbörjat sitt arbete (mandatperiod) förrän den förste januari året efter valåret. Men för att komma igång så tidigt som möjligt med alla viktiga uppgifter, inte minst med att ta fram budgeten (mål- och resultatplan), för den kommande fyraårsperioden har Östra Göinge beslutat att tidigarelägga kommunstyrelsens mandatperiod så att den kan börja sitt arbete redan samtidigt som kommunfullmäktige i oktober. Senare under hösten kommer kommunfullmäktige att välja Tillsyns- och tillståndsnämnd och många andra politiska organ som ska tillträda efter årsskiftet.


Hittade du inte vad du sökte?