Befolkningsprognos visar en fortsatt men försiktig ökning av invånarantalet

Östra Göinge kommun tar varje år fram en ny befolkningsprognos. Den är ett viktigt underlag för kommunens budget och för planeringen av kommunens verksamheter. 2020 års befolkningsprognos visar att antalet invånare kommer att fortsätta att öka under perioden fram till år 2030 men i en lägre takt än tidigare. Den främsta förkla­ringen till den lägre ökningstakten är att anhöriginvandringen, som varit mycket hög de senaste åren, sannolikt gradvis avtar framöver.

Den stora inflyttning från utlandet som vi sett de senaste åren har, efter en kraftig topp år 2016, gradvis avtagit. Kommunen räknar med att inflyttningen från utlandet forts­ätter att minska och närmar sig mer långsiktigt normala nivåer. Kommunen räknar också med att de sats­ningar på byut­veckling och förbättrad kollektivtrafik som genomförts, och som kommer att ge­nomfö­ras de närmaste åren, lockar nya inflyttare från andra kommuner i Skåne och öv­riga landet. I den nya befolkningsprognosen an­tas också ett något högre barnafödande än tidigare. Sammantaget innebär detta en fortsatt försiktig befolkningsökning under pe­rioden fram till år 2030.

– Det är glädjande att Östra Göinge växer och att vi har blivit 15 000. Samtidigt är det inte långsiktigt hållbart att befolkningsökningen till så stor del består av utrikesfödda familjer med svag anknytning till arbetsmarknaden.
En hållbar utveckling kräver en mer balanserad inflyttning med större andel inrikesfödda med egen försörjning och lägre andel utrikesfödda utan försörjning. Trenden är just nu att inflyttningen av utrikesfödda familjer minskar år från år. Nu gäller det att vi i stället lyckas locka hit nya inflyttare med jobb och egen försörjning som kan bidra till skatteunderlag och finansiering av välfärden. De senaste årens strategiska satsningar på attraktivitet genom byutveckling och förbättrade kommunikationer är exempel på aktiviteter för att åstadkomma detta. Målsättningen är att vi ska växa i måttlig takt genom en mer balanserad inflyttning än tidigare, en utveckling som nya prognosen pekar mot, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

Den förväntade befolkningsutvecklingen kan sammanfattas i följande punkter:

  • Vid årsskiftet 2019/2020 uppgick antalet invånare till 15 007. Det väntas öka med drygt 300 till år 2030.
  • Antalet barn i förskoleåldern,1-5 år, väntas öka med cirka 70 till år 2023 för att däref­ter minska och förskolebarnen är år 2030 nära 20 färre än idag.
  • Antalet skolbarn i åldrarna, 6-15 år, är idag cirka 2000 och beräknas öka med cirka 300 till år 2030.
  • Ungdomarna i gymnasieålder, 16-18 år, blir cirka 170 fler under prognospe­rioden och beräknas år 2030 vara cirka 730.
  • Antalet ungdomar i de mest flyttbenägna åldrarna, 19-24 år, förväntas minska under ytterligare något år. Därefter blir 19-24-åringarna fler och år 2030 har de ökat med nära 300.
  • Antalet yngre medelålders personer, 25-39 år, minskar med cirka 350 under pro­gnosperioden medan antalet äldre medelålders, 40-64, år i princip är oför­ändrat, när vi är framme vid år 2030.
  • I de traditionella pensionsåldrarna, 65 år eller äldre, uppgår idag antalet invå­nare till 3 290 och förväntas minska med ca 50 till år 2030.
  • Inom gruppen 65 år eller äldre sker stora förskjutningar, genom att de som inte uppnått 80 år minskar med runt 300 medan de som är 80 år eller äldre be­räk­nas öka med ca 260. Ökningen i den senare gruppen sker främst från 2023 och fram till ett par år innan 2030.
  • Trots att inflyttningen förväntas bli lägre än i föregående prognosberäkning blir ökningen av antalet skolbarn i åldrarna 6-15 år och av äldre som är minst 80 år betydande även enligt den nya prognosen.

Hittade du inte vad du sökte?