Avslutning av utbildningen flerspråkighet och interkulturalitet i förskola

Skolresultaten i kommunen har legat lågt under många år. Detta måste förändras. Man har undersökt vad orsaken till detta är och har hittat utvecklingsområden. Barnens utbildning börjar redan i förskolan och språkkunskapen behövs ökas redan därifrån. Det gjordes en analys och samtidigt fick kommunen erbjudande om skolverksstöd.

Skolverket och Östra Göinge kommun kom fram till olika kompetensinsatser som skulle kunna ge stöd till personalen och utveckla undervisningen på kommunens förskolor. Camilla Mårtensson, rektor på Magnolians- och Agnebergs förskola, hade då även samordningsuppdrag kopplat till skolverksstödet och lade upp och skräddarsydde bland annat en kurs tillsammans med Malmö Universitet så att den skulle passa all förskolepersonal. Kursen har pågått under ett år och har engagerat ca 140 personer på våra förskolor. Förskollärarna har haft fyra gemensamma kursträffar och uppgifter däremellan.  Barnskötarnas del har bland annat varit att skapa lärmiljöer med tydliga mål och syften kopplat till språkutveckling och interkulturallitet på sina förskolor. Samtidigt som det varit workshops vid ett antal tillfällen där alla möts och utbytt erfarenheter.

Hela denna utbildningsinsats kopplad till Malmöuniversitet avslutades 9 januari på Statt i Hässleholm där Gudrun Svensson, författaren till en av kurslitteraturerna som användes, föreläste om transpråkande.

Läs mer om projektet här:

All förskolepersonal utbildas i språkutveckling och interkulturalitet : Östra Göinge kommun (ostragoinge.se)

Dennis och Jannica läser kurs om språkutveckling och interkulturalitet i förskolan : Östra Göinge kommun (ostragoinge.se)

https://www.ostragoinge.se/nyheter/pa-ekebackens-forskola-ar-den-sprakutvecklande-larmiljon-narvarande-i-varje-moment/

Arbetet med lärmiljöer och språkutveckling i förskolan inspirerar andra : Östra Göinge kommun (ostragoinge.se)

Gudrun Svensson, författare och föreläsare

All förskolepersonal samlad på Statt


Hittade du inte vad du sökte?