Att vara familjehem

Ett familjehem är ett vanligt hem som tar emot barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo med sina vårdnadshavare. Hur länge en familjehemsplacering varar är olika, från några månader till flera år, men målet är att barnet ska återvända till det ordinarie hemmet när det finns förutsättningar för det.

Familjehemmet ska under tiden som barnet bor hos dem samarbeta med föräldrarna/vårdnadshavarna och andra för barnet viktiga personer, skola med flera. I uppdraget som familjehem ingår också att underlätta barnets kontakt och relationer till sina anhöriga och sitt nätverk.

– Det ger mycket att vara familjehem, man gör en stor insats. Familjehemmen får mycket stöd, dels av barnets socialsekreterare, men även genom utbildningar och andra nätverk, berättar Lena Nilsson, familjehemssekreterare.

Östra Göinge kommun hade vid årets början placerat barn och unga i 27 olika familjehem. Familjehemmen finns i olika kommuner, men främst i Skåne.

Bild på två vuxna som håller ett barn i barnets händer.

Utbildningen Ett hem att växa i

Östra Göinge kommun har genomfört utbildningen ”Ett hem att växa i” i två omgångar. Utbildningen erbjuds alla familjehem och syftet är att stärka familjehemmen i sin viktiga roll. Utbildningen innehåller information om lagstiftningen som gäller familjehemmen, barnens rättigheter och deras behov av stöttning.

Utbildningen ges under fyra heldagar eller åtta halvdagar, och kan rikta sig både till olika typer av familjehem: vanliga familjehem med längre placeringar, jourhem med kortare tillfälliga placeringar samt nätverkshem som har tagit emot en släkting. Utbildningen ges även till dem som utretts som familjehem, men ännu inte har matchats mot något barn.

– Utbildningen är ett mycket bra sätt att få insyn i vad uppdraget innebär och insikt om vilken typ av uppdrag man själv passar och är intresserad av. Utbildningen utgår från material som tagits fram av Socialstyrelsen men ges av oss, kommunens socialsekreterare. I Östra Göinge har två socialsekreterare gått kursledarutbildningen på fyra halvdagar, säger barnsekreteraren Sofia Arvehammar.

Under utbildningen varvas korta föreläsningar med reflektionsövningar, diskussioner, film och rollspel.

– Ett hem att växa i är mer omfattande än den grundutbildning som familjehemmen gick tidigare. Vi upplever en positiv respons på upplägget, där deltagarna menar att erfarenhetsutbytet med varandra, liksom stöttningen från socialsekreterana, är värdefullt.

Vill du veta mer om hur det är att vara familjehem?

Nya familjehemsanökningar välkomnas alltid, men med anledning av situationen i Ukraina kan behovet av familjehem bli större den närmaste tiden. Barn som kommer till Sverige utan sina föräldrar behöver en familj med mycket kärlek och omsorg. Här kan du läsa mer om vad som krävs för att bli familjehem, hur det fungerar och hur ni ansöker.

 


Hittade du inte vad du sökte?