Åtgärder för att bromsa smittspridningen

Östra Göinge kommuns krisledningsgrupp har beslutat om flera åtgärder för att bromsa den snabbt ökande spridningen av covid-19. Besöksförbud på kommunens äldreboenden förlängs och gäller tills vidare. Se övriga förändringar i våra verksamheter.

Vi analyserar löpande hur råden och riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne påverkar våra verksamheter och därefter beslutar vi om ytterligare åtgärder.

 

Nya åtgärder som gäller från och med den 28 oktober:

 

Äldreboenden

Besöksförbudet för externa besökare till kommunens äldreboenden från den 28 oktober 2020 förlängs och gäller tills vidare.

Kommunhusets kundtjänst

Kundtjänst håller öppet som vanligt, men vi uppmanar till att i första hand kontakta oss via telefon eller mejl. Vid besök till kommunhuset gäller att högst två personer får vistas samtidigt inne i kundtjänst. Dina handlingar kan du fylla i utanför entrén och lämna i brevlådan vid dörren.

Biblioteken

Biblioteken i Östra Göinge håller öppet som vanligt när det gäller ordinarie biblioteksverksamheten. Vi uppmanar dock våra besökare att använda de digitala tjänsterna så långt som möjligt, till förmån för de personer som inte har den möjligheten. För er som besöker biblioteken går det fortfarande givetvis bra att låna och återlämna media samt skaffa lånekort. Det går även bra att göra de mest nödvändiga ärendena vid datorerna. Tänk på att göra ditt besök så kort som möjligt.

 • Använd SNOKAbibliotekens digitala tjänster när det gäller lån av e-böcker och filmstreaming.
 • Ordinarie öppettider är inte ändrade.
 • Vi tar emot max 10 samtidiga besökare på biblioteken i Hanaskog, Knislinge, Glimåkra och Sibbhult.
 • Vi tar emot max 15 samtidiga besökare på biblioteket i Broby.
 • För den som vill låna böcker eller har reserverade böcker att hämta, men samtidigt inte vill gå in på biblioteken, så kan bibliotekspersonalen plocka ihop en bokkasse och sätta vid dörren till biblioteket. Avhämtning sker under bibliotekets ordinarie öppettider.
 • För er som har möjlighet – utnyttja servicen ”Boken kommer” som innebär att vi levererar hem böckerna, finns för de som inte kan ta sig till biblioteket på grund av exempelvis långvarig sjukdom eller rörelsehinder.
 • Besök ”Meröppet” i Hanaskog som gör det möjligt att till exempel låna böcker med mera utanför ordinarie öppettider.
 • Biblioteken kan inte användas som mötes- eller studieplats tills vidare. Det är inte möjligt att stanna kvar för att kunna läsa dagstidningar, studera i grupp, sitta och plugga, sitta och läsa, få hjälp vid datorerna.

För beställning av en bokkasse kontaktas det lokala biblioteket. För andra frågor går det bra att kontakta Broby bibliotek på 044-775 61 40 under öppettiderna eller skicka mail till biblioteket@ostragoinge.se.

 

Planerade aktiviteter och arrangemang

Just nu görs en översyn av vår programverksamhet inom Kultur och fritid, där vi första hand kommer att skjuta fram och i andra hand ställa in planerade arrangemang och aktiviteter. Detta kommer att ske löpande under kommande veckor. Aktuella evenemang finns i vår evenemangskalender.

 

Kommunens idrottsanläggningar

Kommunens idrottsanläggningar såsom idrottshallar, simhall och ishall är öppna och tillgängliga tills vidare, dock med begränsad verksamhet. När det gäller föreningarnas verksamhet på anläggningarna, hänvisar vi direkt till respektive förening.

 

Simhallen

För motionssim på morgonen gäller ordinarie öppettider.

 • Vattengymnastiken i simhallen är inställd tills vidare
 • Tisdagar – motionssim klockan 15.30 – 18.30 (ny sluttid, tidigare 19.00, detta för att det inte ska bli krockar i hallen med föreningarna som kommer efter)
 • Torsdagar – motionssim klockan 15.30 – 18.30  (ny sluttid, tidigare 19.00, detta för att det inte ska bli krockar i hallen med föreningarna som kommer efter)
 • Fredagar – Familjebad klockan 15.00 – 17.30 (ny sluttid tidigare 18.00, detta för att det inte ska bli krockar i hallen med föreningarna som kommer efter)
 • Max 25 samtidiga besökare under motionssim och allmänbad
 • Endast badande eller vuxen/målsman som övervakar sina barn/barnbarn får besöka simhallen
 • Man får max 20 minuter på sig att duscha och byta om efter badet för att det inte ska bli krockar i omklädningsrum och foajé med övriga verksamheten.

Trollarinken

 • Ordinarie öppettider är inte ändrade för allmänåkningen
 • Curlingen är inställd tills vidare
 • Max 40 samtidiga besökare till allmänåkningen, vilken innefattar både åkande som medföljare.

 

Fritidsgårdarna

Fritidsgårdarna i Knislinge och Broby håller öppet. Dock begränsas antalet samtidiga besökare till fritidsgårdarna.

 

Göingematchningen

Göingematchningen sker tills vidare digitalt.

 

Begränsning av antalet besökare

Antalet samtidiga besökare kommer att begränsas på biblioteken, fritidsgårdarna, simhallen och ishallen.

Med det begränsade antalet samtidiga besökare på våra anläggningar så finns det risk att du kan bli nekad att komma in och bli ombedd att komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Vi hoppas att du har både förståelse för detta och respekterar det med anledning av rådande situation.

Vi följer löpande utvecklingen och nya beslut om förändringar kan komma att ske. Vi uppmanar därför alla att hålla sig uppdaterade via kommunens hemsida.

>www.ostragoinge.se/corona

>www.ostragoinge.se/nyheter/beslut-om-skarpta-allmanna-rad-i-skane/


Hittade du inte vad du sökte?