Åtgärder för att bromsa smittspridningen

Från och med den 6 februari öppnas kommunens samtliga fritids- och idrottsanläggningar upp för inomhusaktiviteter för föreningsdrivna träningar för barn och unga födda 2002 eller senare, under förutsättning att dessa genomförs utan ökad risk för smittspridning. Samtliga fritids- och idrottsanläggningar för inomhusaktiviteter är fortsatt stängda för allmänheten.

Vi analyserar löpande hur råden och riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och övriga myndigheter påverkar våra verksamheter.

 

Fritids- och idrottsanläggningar

Kommunens samtliga fritids- och idrottsanläggningar för inomhusaktiviteter är fortsatt stängda för allmänheten.

 

Träning för barn och unga

Kommunens samtliga fritids- och idrottsanläggningar för inomhusaktiviteter öppnas upp för föreningsdrivna träningar för barn och unga födda 2002 eller senare, från och med lördagen den 6 februari, under förutsättning att dessa genomförs utan ökad risk för smittspridning.

Aktuella föreskrifter och allmänna råd från myndighetshåll ska följas av samtliga föreningar för att kommunen ska tillåta träningen eller aktiviteten.

Bland annat gäller följande restriktioner:

 • Stanna hemma om man är sjuk
 • Hålla avstånd
 • Dela inte utrustning
 • Åk individuellt till träningen
 • Du som förälder lämnar utanför hallen

 

Viktigt för föreningar att tänka på

 • Samtliga föreningar ska hålla sig uppdaterade löpande via sitt förbund och Folkhälsomyndigheten över vilka föreskrifter och allmänna råd som gäller.
 • Tävlingar och matcher där man till exempel möter andra lag är inte tillåtet.
 • Samtliga föreningar måste kontakta Kultur och Fritid via fritid@ostragoinge.se och lämna information om vilka sedan tidigare lagda säsongsbokningar som ska vara kvar och vilka som ska bokas av. Får vi inte den informationen så kommer samtliga bokningar att bokas av.
 • Kommunen kommer att förbehålla sig rätten att justera bokningarna vid behov för att skapa tillräcklig luft mellan bokningarna. Detta för att säkerställa att det inte krockar mellan olika grupper och föreningar i hallarna.
 • Förening som fått konstaterad smitta hos ledare, tränare eller medlem som varit i kommunens anläggningar ska omedelbart informera Kultur och Fritid om detta.
 • Samtliga fritids- och idrottsanläggningar är fortsatt stängda för föreningsaktiva personer födda 2001 eller tidigare och för allmänheten.

 

Bibliotek

Från och med den 13 januari öppnar biblioteken upp igen för fysiska besök, eftersom Folkhälsomyndigheten dragit tillbaka sin rekommendation om stängda bibliotek. Dock med bland annat begränsat antal samtidiga besökare. För er som besöker biblioteken går det fortfarande givetvis bra att låna och återlämna media samt skaffa lånekort. Vi uppmanar våra besökare att använda de digitala tjänsterna så långt som möjligt, till förmån för de personer som inte har den möjligheten.

 • Använd SNOKAbibliotekens digitala tjänster när det gäller lån av e-böcker och filmstreaming.
 • Ordinarie öppettider är inte ändrade.
 • Vi tar emot max 7 samtidiga besökare på biblioteket i Knislinge.
 • Vi tar emot max 10 samtidiga besökare på biblioteken i Hanaskog, Glimåkra och Sibbhult.
 • Vi tar emot max 15 samtidiga besökare på biblioteket i Broby.
 • För den som vill låna böcker eller har reserverade böcker att hämta, men samtidigt inte vill gå in på biblioteken, så kan bibliotekspersonalen plocka ihop en bokkasse och sätta vid dörren till biblioteket. Avhämtning sker under bibliotekets ordinarie öppettider.
 • För er som har möjlighet – utnyttja servicen ”Boken kommer” som innebär att vi levererar hem böckerna, finns för de som inte kan ta sig till biblioteket på grund av exempelvis långvarig sjukdom eller rörelsehinder.
 • Besök ”Meröppet” i Hanaskog som gör det möjligt att till exempel låna böcker med mera utanför ordinarie öppettider.
 • Biblioteken kan inte användas som mötes- eller studieplats tills vidare. Det är inte möjligt att stanna kvar för att kunna läsa dagstidningar, studera i grupp, sitta och plugga, sitta och läsa, få hjälp vid datorerna.

För beställning av en bokkasse kontaktas det lokala biblioteket. För andra frågor går del bra att kontakta Broby bibliotek på 044-775 61 40 under öppettiderna eller skicka mail till biblioteket@ostragoinge.se.

 

Fritidsgårdarna

Tillsvidare genomförs föranmälda utomhusaktiviteter inom ramen för fritidsgårdsverksamheten. Gå in på respektive fritidsgårds instagramkonto för att läsa mer om de aktiviteter som genomförs.

 

Skola

Högstadiet

 • Från och med vecka 11 har högstadiets samtliga årskurser närundervisning.

 

Gymnasiet

Introduktionsprogrammen – Yrkesintroduktion

Den 25 januari återinfördes närundervisning för elever som läser Introduktionsprogrammen – Yrkesintroduktion inom den kommunala gymnasieutbildningen

Introduktionsprogrammet – Språkintroduktion samt Individuellt alternativ

Under perioden 25 – 29 januari bedrevs undervisningen delvis genom fjärr- och distansundervisning för elever på Introduktionsprogrammet – Språkintroduktion samt Individuellt alternativ inom den kommunala gymnasieutbildningen

 • Studiehall kommer finnas bemannad med bl.a. specialpedagogisk kompetens
 • Provmoment kommer att genomföras fysiskt på skolan
 • Elever som bedöms ha behov av stöd kommer att ha fysiska möten med skolans personal för att säkerställa att alla elever får det stöd de behöver för att klara sin utbildning.

Musikskolan

Från och med vecka 6 kan även ungdomar födda 2002 eller senare återgå till ordinarie undervisning. Ungdomar födda 2001 och tidigare erbjuds fortsatt endast distansundervisning. Distansundervisning är också en möjlighet för alla som så önskar av säkerhetsskäl.

 

Fritidsbanken

Fritidsbanken har öppet som vanligt.

 

Göingematchningen

Göingematchningen sker tills vidare digitalt.

 

Äldreboenden

Vi avråder starkt från att besöka kommunens äldreboenden för tillfället. I undantagsfall erbjuder vi anpassade besök, ta då kontakt med det aktuella boendet.

 

Kommunhusets kundtjänst

Kundtjänst håller öppet som vanligt, men vi uppmanar till att i första hand kontakta oss via telefon eller mejl. Vid besök till kommunhuset gäller att högst två personer får vistas samtidigt inne i kundtjänst. Dina handlingar kan du fylla i utanför entrén och lämna i brevlådan vid dörren.

 

Håll dig uppdaterad

På grund av rådande läge kan nya beslut komma att tas med kort varsel. Likaså kan aktiviteter som sker under tidsperioden förändras. Därför uppmanar vi alla att hålla sig uppdaterade via vår hemsida www.ostragoinge.se/corona och via våra olika sociala medier.

Tack för din förståelse och för att du visar hänsyn.


Hittade du inte vad du sökte?