8-procentig ökning i färsk bredbandsstatistik

En gång om året genomförs en nationell undersökning av Post- och telestyrelsen (PTS) för att kartlägga hur tillgång till bredband/fiber ser ut i landet. Undersökningen presenteras som Bredbandskartan på http://bredbandskartan.se/ och som statistiskt underlag. Idag, torsdag, har PTS uppdaterat sin Bredbandskarta med ny statistik baserat på data som samlades in under oktober 2017.

Östra Göinge kommuns övergripande siffror visar på en ökning från 38 till 46% från oktober 2016 till oktober 2017. Totalt har ca 520 hushåll fått fiber (fast bredband) installerat under året. I kommunens tätorter har 56% tillgång till fiber och på landsbygd är motsvarande siffra 8%.

Hushåll som passeras förbi (s k home passed) är inte inkluderade i dessa siffror. För villor i tätort och hus på landsbygd inkluderar statistiken enbart de som anslutit sig och bestämt sig för att installera fiber i sin fastighet. Hushåll som fått möjlighet att installera fiber men tackat nej är inte inkluderade i siffrorna. Fiber kan således finnas framgrävt i gatan utanför villan men hushållet räknas då inte med i PTS statistik.

Framdraget för fiber!

Nytt för årets statistik är att det finns en ny uppföljning för hushåll ”i absolut närhet till fiberanslutning” som ska likna home passed-begreppet. Tittar vi på Östra Göinges tätorter är då siffran 75%. För kommunen i sin helhet är ”i absolut närhet till fiberanslutning” 64%. Siffrorna speglar utbyggnaden på ett bra sätt eftersom den även inkluderar hushåll där man har möjlighet att koppla in fiber men valt att inte göra det.

– Vi kan ju inte tvinga människor att dra in fiber till sin fastighet, allt vi kan göra är att arbeta för att utbyggnad sker så långt det är möjligt, säger Pia Vingestråhle, kommunens bredbandssamordnare.


Hittade du inte vad du sökte?