2022 års pristagare och stipendiater inom kultur och fritid har utsetts!

Här presenterar vi årets pristagare och stipendiater som utsetts av planeringsutskottet efter inkomna nomineringar. Priserna och stipendierna delas ut som stimulans, uppmuntran och belöning till personer, föreningar eller andra aktörer som gjort uppskattade, framgångsrika eller värdefulla insatser, prestationer eller resultat inom sitt specifika område. Grattis!

 

Årets kulturpris

Eva Thors Rudvall: Författare av läromedel och skönlitteratur, sfi-lärare. Eva Thors Rudvall är född i Östanå, där hon växte upp under sina första 20 år. Senare blev hon krönikör i Kristianstadsbladet och i samband med det utsågs hon till Årets skribent av Glimåkra hembygdsförening, för sin ”poetiska ådra och nyfikenhet i sitt skrivande”.

2011 gav hon ut sina första läromedel för nyanlända analfabeter. Sedan 2015 skriver hon också lättlästa, skönlitterära böcker för den här kategorin, sfi-studerande. Böcker för vuxna som rent av inte har läst förut, än mindre på svenska språket. Böckerna ges ut på Vilja förlag och hittills har det blivit arton stycken. En ny bok är klar nu i dagarna. Sedan 2018 samarbetar hon också med Folkuniversitetets förlag, där hon gett ut två läroböcker baserade på Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa och August Strindbergs klassiska novell Ett halvt ark papper. Här kombinerar Eva pedagogiken med ett enkelt möte med några av de finaste texter som den svenska litteraturen har att erbjuda. På Folkuniversitets förlag har hon också gett ut ”Tro, hopp & sfi”, en inspirationsbok för sfi-lärare som är både praktisk och filosofisk. Eva Thors Rudvalls credo är att vuxna människor ska erbjudas läsning med vuxna ord. Hon skapar läslust och får läsarna att känna att de räknas. På samma gång ger hon dem dessutom värdefulla glimtar i hur det svenska vardagssamhället fungerar – allt från att gå på Ikea till fika och våra vanligaste högtider. Hon driver en Youtubekanal ”Fröken sfi”.  Eva bor idag åter i Östanå

Årets idrott- och fritidspris

Simon Sjöström, BK Viking:

Simon Sjöström är viktig för BK Viking som tränare och sekreterare. Hans engagemang och kunskap i föreningen är av stor betydelse för barn och ungdomar som vill ägna sig åt brottning. Simon är en ung ledare men har redan visat sig vara en god förebild för ungdomar. Han är en person som inspirerar och motiverar unga att växa som personer och i sin idrott. ”Full med lek och allvarsamhet får han gruppen att engagera sig. Han ser individerna, stöder, tröstar och finns där för dem”

Som aktiv ungdomlig förebild är Simon Sjöström en viktig tillgång för BK Viking. Vi behöver fler personer som honom, beredda att satsa sin tid och energi för att stötta och inspirera unga människor. Vi är mycket imponerade av Simons insatser som tränare och sekreterare i BK Viking och ser fram emot att följa hans fortsatta utveckling inom föreningslivet. Därför vill vi ge honom detta stipendium för att uppmärksamma hans fina arbete och för att stödja honom i hans fortsatta arbete med att utveckla ungdomar och idrotten. Vi vill gärna framhålla Simons betydelse som aktiv ungdomlig förebild vilka vi behöver fler av för ett fortsatt föreningsliv.

Årets idrott- och fritidsstipendium, ungdom

Wilmer Selin
Wilmer har under 2022 utmärkt sig genom ett stort antal placeringar inom orientering. Nämnas kan 1:a JEC långdistans Junior Europa Cup ( Hannover), 2:a SM långdistans och stafett, 3:a sprint och 4:e i EM både långdistans och stafett.

Wilmer Selin är en ung orienterare som har visat en betydandes prestation inom sporten under 2022. Han har uppnått en imponerande lista med placeringar i flera tävlingar, inklusive 1:a JEC långdistans Junior Europa Cup i Hannover. Utöver denna vinst har Wilmer också visat stor framgång vid SM-tävlingarna genom att ta hem 2:a platsen på både långdistans och stafett, samt en 3:e plats i sprint. Hans prestationer under EM-tävlingarna var också betydande, där han tog en 4:e plats i både långdistans och stafett.

Wilmer Selins prestationer under 2022 visar att han är en ung orienterare med stor potential och lovande karriär inom sporten. Med tanke på hans framgångar och prestationer förtjänar han ett stipendium inför att fortsätta sin utveckling och karriär inom orientering.

Årets mästerskapsutmärkelse

Mästerskapsutmärkelser delas ut till alla som tagit guld, silver eller brons på tävling med SM-status eller högre om man är boende i vår kommun eller tävlar för en förening som har sin bas här.

Josefin Sohlman, ryttare. Lagbrons distansritt 2022 tillsammans med Emma Jansson
Emma Jansson, ryttare. Lagbrons distansritt 2022 tillsammans med Josefin Sohlman
Harry Thygesson, Gokart. SM-brons, Brons i Sydsvenska Karting Cup samt därtill flera placeringar.
Wilmer Selin, orientering. 1:a JEC långdistans Junior Europa Cup ( Hannover), 2:a SM långdistans samt i stafett, 3:a sprint och 4:e i EM både långdistans och stafett.
Svante Selin, orientering. 2:a SM stafett, 1:a Baltic Cup långdistans
Albin Weiden, orientering. 2:a SM stafett

Priserna delas ut på nationaldagen 6 juni i Broby Hembygdspark.


Hittade du inte vad du sökte?