Årets stenstipendiat prisad vid dagens stensymposium

Idag, under Östra Göinge kommuns stensymposium på kulturhuset, delade kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) ut årets stenstipendium till Maja Bakken.

Maja tilldelades årets stipendium med motiveringen:

Maja Bakken vill med stipendiet vidareutveckla sitt kandidatarbete från sin utbildning på Konstfacks Ädellabb och skapa ett överdimensionerat och monumentalt smycke i sten för vår gemensamma samhällskropp.

Hennes idé är att utmana den traditionella synen på ett smycke  som ett litet och personligt objekt i mindre skala och blickar istället utåt mot den kollektiva identiteten. Djärvt vill hon inte bara förflytta smyckets skala och funktion, utan också den fastlåsta idén om vad som är konst.

– I år har vi haft rekordmånga ansökningar som har gjort det extra tufft att utse en stipendiat. Vi fastnade för din bakgrund och det du ville skapa och din vision. Jag vill lyckönska dig och det ska bli spännande att se vart det här barkar vägen. Stort grattis! säger Patric Åberg (M).

-Det känns helt fantastiskt. Otroligt att, efter att ha lyssnat på de här fina presentationerna av er alla tidigare talare, få bli del av det här ”stennördskollektivet”. Jag är verkligen jättenöjd! säger Maja Bakken.

Stenstipendiet har delats ut av Östra Göinge kommun vartannat år sedan 1988 och stipendiesumman är på 60.000 kr.

Kommunstyrelsens ordförande tillsammans med årets stenstipendiat 2020.


Hittade du inte vad du sökte?