Måltidsenhetens kök

Måltidsenheten ansvarar för 14 olika kök runt omkring i kommunen. De finns vid skolor, förskolor och vård- och omsorgsboende. 8 av köken är tillagningskök, medan de övriga köken är mottagningskök eller serveringskök. Det grundläggande målet som måltidsenheten har är att måltiderna ska integreras i respektive verksamhet så mycket som möjligt och att man på så sätt gemensamt med verksamheten kan bidra till att uppnå verksamheternas övergripande mål. Maten som serveras ska vara vällagad, näringsriktig och råvarorna ska vara av god kvalitet.

Följ oss på Instagram! https://www.instagram.com/matislajf/

 

 

Inom måltidsenheten finns några delmål som vi arbetar speciellt mycket med:

  • Öka andelen ekologiska livsmedel, målet för år 2018 är lägst 32 % ekologiska livsmedel.
  • Mäta och följa upp matsvinnet i syfte att minska detta och att exempelvis de ekonomiska resurser som frigörs då istället kan användas för att öka andelen ekologiska och/eller klimatsmarta livsmedel.
  • Upphandla livsmedel av hög kvalitet, med t ex höga krav på miljö- och djurskydd.
  • Hålla hög andel egentillagad mat, dvs undvika inköp av ”onödiga” halv- och helfabrikat om vi kan tillaga dessa maträtter lika bra eller bättre.
  • Öka antalet maträtter som innehåller hög andel proteiner från växtriket, antingen genom att erbjuda vegetariska maträtter eller genom att ändra recepten i våra kötträtter så de innehåller mindre animaliskt protein och mer vegetabiliskt protein.
  • Öka samverkan med de verksamheter där vi serverar maten i syfte att bidra exempelvis till att hjälpa eleverna i skolan att lättare uppnå sina utbildningsmål.
  • Förhöja måltidsupplevelsen genom att integrera måltiderna i skolans, förskolans och äldreomsorgens kärnverksamhet.

 

 

Hittade du inte vad du sökte?