Måltidsproduktion i kommunen

Måltidsenheten producerar största delen av kommunens måltider till skolor, fritidshem, förskolor och äldreomsorg. Det finns sju tillagningskök och sex mottagnings- och serveringskök som alla är bemannade med erfarna kockar. I de sju tillagningsköken lagas huvudkomponent (t ex kött och sås) till de flesta av våra matgäster. Totalt lagas det c:a 2500 lunchportioner varje dag samt utöver detta även frukost, kvällsmat och mellanmål till äldreboenden, förskolor och fritidshem. Under år 2018 beräknas måltidsenheten totalt tillaga c:a 700 000 portioner samt leverera varor till ytterligare c:a 80 000 portioner.

Tranans restaurang i Sibbhult tillagar och levererar huvudkomponent lunch till en skola och en förskola med mottagningskök samt komplett lunch till tre förskolor med avdelningskök.

Utöver de kök som är bemannade med kökspersonal finns också avdelningskök inom äldreomsorg, förskola och fritidshem som är bemannade med vård- resp barnomsorgspersonal. Dessa avdelningskök tar emot komplett varm lunch via måltidsenheten samt tillagar i vissa fall frukost och mellanmål själva. Mer om detta kan man läsa under respektive verksamhet (förskola, grundskola, gymnasieskola och äldre). För att säkerställa god kvalitet följs alltid näringsberäknade recept noggrant i köken.

Måltidsenheten lyder, liksom alla andra livsmedelsföretag, under livsmedelslagen och utövar därför egenkontroll bland annat när det gäller hygien, redlighet och spårbarhet.

Mer om livsmedelslagstiftningen och varför den behövs kan du läsa på Livsmedelsverkets hemsida

Vad är ett tillagningskök?

Här lagar kockarna mat från grunden till det egna köket samt till alla mottagnings-, serverings- och avdelningskök. Strävan är att tillaga så mycket mat som möjligt i köken, men ibland kompletterar man med förberedda produkter från industrin pga att resurser i form av utrustning och/eller personal saknas i köken. De senaste åren har måltidsenheten gjort en satsning att öka andelen egentillagad mat. Detta har lett till positiva resultat och har givit en ökning av andelen egentillagad mat från 70% till 85-90%. Vill du veta mer om hur vi lagar mat i köken så läs i dokumenten längst ned på sidan.

Vad är ett mottagningskök?

Kocken tar emot varm huvudkomponent (tex. kött och sås) av lunch från ett tillagningskök. Serverar och diskar efter serveringen. Här bereder man tillbehör (tex. potatis och grönsaker). Bereder även frukost och mellanmål.

Vad är ett serveringskök?

Kocken tar emot komplett varm lunch från tillagningsköket, serverar och diskar i serveringsköket. Bereder frukost och mellanmål.

Vad är ett avdelningskök?

Ett avdelningskök fungerar på samma sätt som ett serveringskök, med skillnaden att det oftast inte är utbildade kockar som arbetar i köket. Vårdpersonal i äldreboende eller pedagogisk personal i förskola/fritidshem tar emot komplett varm lunch från tillagningsköket, serverar och diskar i avdelningsköket. Bereder frukost och mellanmål.


 

 


Hittade du inte vad du sökte?