Seniorlots

Maria Görnebrand, seniorlots

Hej Maria. Vad gör en seniorlots?

– Seniorlotsen och äldrepedagogen arbetar tillsammans med ”Det goda åldrandet”.

– Tillsammans anordnar vi seniorkurser för att inspirera till ett aktivt och hälsosamt åldrande, tex Senior Sport School, After Work, Ipadkurser, teknikcafeér mm. Att åldras och bli gammal betyder inte att man ska sluta leva. Man ska fortsätta vara aktiv, vara ute och träffa andra. Den sociala gemenskapen betyder mycket och extra mycket för de äldre som riskerar att bli ensamma.

– Till skillnad från Therese Oleskog som är äldrepedagog, som jobbar mer med planering och utveckling. Jag är lite mer hands on. Man kan säga att jag är spindeln i nätet, samordnar mötesplatser/ träffpunkter, kontaktperson till frivilliga, behjälplig med program, skriva ut, bollplank mm. Jag jobbar också med anhörigstöd, gör förebyggande hembesök till 77-åringar. Vi vill att man i ÖGK ska kunna åldras med bibehållet oberoende o god hälsa.

Man ska leva livet hela livet!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Mötet med alla seniorer. Man får träffa otroligt många och lära känna olika människor. Man får så mycket tillbaka. Att kunna hjälpa, lotsa personer rätt. Sen är inte den ena dagen den andra lik vilket är roligt.

Vad har gjort att du stannat kvar inom kommunen i så många år?

– Jag har alltid trivts med Östra Göinge kommun även om den inte alltid har fungerat smärtfritt. Under de senaste 10 åren har jag känt att det har blivit ordning och reda. Här händer saker och jag känner nu att vi tillåter seniorer att bli sedda via våra projekt. Idag kan jag stolt säga att jag jobbar i Östra Göinge kommun. Denna kommunen uppmuntrar till eget ansvar vilket gör att man kämpar lite extra för att göra ett bra jobb.


Maria Görnebrand, seniorlots

Hittade du inte vad du sökte?