Måltider i förskola och skola

Förskolan har goda möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor. I skolan har vi möjlighet att visa alla elever bra matvanor och det är en viktig del av folkhälsoarbetet.

Genom att se måltiden som en helhet i det pedagogiska arbetet vill vi ge barnen möjlighet att utveckla sin förmåga att sätta samman en hälsosam måltid som främjar den framtida hälsan.

En bra skollunch är långt mer än det som ligger på tallriken och vår ambition är att måltiden ska vara en av dagens höjdpunkter. Eleverna ska känna matglädje och må bra av maten. Om man äter en bra skollunch finns större möjlighet att både trivas bra och lära sig bättre.

Lunchen till förskolorna tillagas antingen i förskolans egna tillagningskök eller i ett av kommunens större tillagningskök och levereras till förskolan där måltidsenhetens kockar tar emot.

Stående varje vecka serverar vi,

  • Lunch 1
  • Lunch 2 (vegetariskt)
  • Sallad/varm grönsak
  • Ekologisk lättmjölk och vatten
  • Nyckehålsmärkt matfett och hårt bröd
  • Nytt inslag på tisdagar, Prova på

Frukost och mellanmål tillreds av måltidsenhetens kockar i köket på förskolan.

Tillsammans ger förskolans måltider cirka 65 procent av det rekommenderade dagsintaget av näring och energi.

På varje förskola finns ett lokalt måltidsråd som träffas en gång per termin. Syftet med måltidsråden är att barnen ska få vara delaktiga och lyfta frågor som rör måltiden.

Förskolechefsgruppen och måltidsenheten vill bidra till att ge barnen goda förutsättningar för ett hälsosamt och hållbart liv. Därför finns ett gemensamt fattat beslut att av hälsoskäl inte erbjuda barnen socker i förskolans vardag, utan hålla detta till enstaka festliga tillfällen. Beslutet gäller från 1 februari 2018 och följer såväl kommunens måltidsstrategi, ”Den goda måltiden” som Livsmedelsverkets rekommendationer.

Skollunchen tillagas på respektive skola i våra tillagningskök. I alla skolrestauranger är det bufféservering vilket innebär att eleven själv tar sin mat med undantag för viss specialkost som av säkerhetsskäl ska serveras av kökspersonalen.

Vår ambition är att måltidsmiljön ska vara inbjudande och ge möjlighet att äta i lugn och ro. Det ska finnas plats när man kommer till sin skolrestaurang och man ska kunna sitta ned i minst 20 minuter.

Stående varje vecka serverar vi,

  • Lunch 1
  • Lunch 2 (vegetariskt)
  • Re-mix, så långt det räcker
  • Veckans pasta (tisdag till torsdag)
  • Salladsbuffé
  • Bröd och toppingbord
  • Bröd och nyckelhålsmärkt matfett
  • Som måltidsdryck erbjuds varje dag ekologisk lättmjölk och vatten

Skollunchen innehåller ungefär 30 procent av det rekommenderade intaget av näring och energi.

På varje skola finns ett lokalt måltidsråd som träffas en gång per termin. Syftet med måltidsråden är att eleverna ska få vara delaktiga och lyfta frågor som rör måltiden.

Skolresan 2030

Varje dag erbjuds eleverna i skolan ett förmiddagsmål. Syftet med förmiddagsmålet är att förbättra elevernas förutsättningar att lära och på sikt nå bättre skolresultat.

Barn och elever i förskola/skolan har rätt till anpassad kost vid:

  • Födoämnesöverkänslighet/allergi
  • Laktosintolerans

Barn och elever i förskola/skolan har rätt till anpassad matsedel vid:

  • Selektivt ätande i kombination med påverkad tillväxt alternativt selektivt ätande i kombination med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF)

För att få anpassad kost/matsedel krävs intyg från läkare eller dietist. Nytt intyg ska lämnas årligen. Vi behöver intyget för att vi ska kunna planera för måltiderna samt för att vi ska kunna säkerställa att rätt kost serveras till det aktuella barnet.

Laktosintolerans

Förskolan
Gällande barn i förskolan skrivs intyg av primärvården alternativt barnhälsovården och lämnas av vårdnadshavare till förskolans rektor. Intyg som avser att ett barn under en försöksperiod ska prova låglaktoskost utvärderas av barnhälsovården tillsammans med vårdnadshavare vid försöksperiodens slut. Intyg som är tillsvidare anses som permanenta.

Skolan
Vårdnadshavare ansvarar för att inkomma med intyg som verifierar elevens
laktosintolerans. Vårdnadshavare kan själva skriva intyget och lämna till skolsköterskan. Intygsmall finns att hämta på Östra Göinge kommuns hemsida. Intyg som avser att en elev under en försöksperiod ska prova låglaktoskost utvärderas av skolsköterska tillsammans med vårdnadshavare vid försöksperiodens slut. Intyg som är tillsvidare anses som permanenta.

Vegetarisk kost

Vegetarisk kost finns alltid tillgängligt i buffén för alla matgäster och räknas inte som specialkost. Vill du vara säker på att alltid få vegetarisk kost kan du prata med skolrestaurangens personal.

Vid planering av matsedeln till förskolor och skolor finns det viktiga parametrar att ta hänsyn till. Exempel på dessa är skollagen, styrdokument, rekommendationer, samverkan med elever, näringsaspekt, miljöaspekt, kostnadsaspekt och logistik i kök.

Matsedeln planeras centralt och består av både traditionellt svensk husmanskost och maträtter med influenser från andra delar av världen.

Vårt menykoncept är:

  • Måndag – Classic (Klassiska rätter och husmanskost)
  • Tisdag – Pasta Bonanza (Pastarätter)
  • Onsdag – Freestyle Wednesday (Kockarnas val eller elevernas val)
  • Torsdag – Fishy Fish/Soup of the Day (fiskrätter eller soppa)
  • Fredag – Streetfood Friday (”Helg rätter”)

I Östra Göinge kommun strävar vi efter att måltiden ska skapa matglädje och gemenskap och bidra till att ge livskvalitet och ett gott liv. För att väcka matlust, skapa delaktighet och nyfikenhet ska maten tillagas så nära gästen som möjligt.

I Östra Göinge kommun arbetar vi aktivt med att minska vår miljö- och klimatpåverkan. Därför vill vi att den mat som serveras, i så stor utsträckning som möjligt ska vara producerat i Sverige. Denna mat är mer klimatsmart, har producerats med låg antibiotikaanvändning och bidrar även till den biologiska mångfalden. Värden som är viktiga för Östra Göinge kommun.

Ekologiskt

All mjölk samt bananer som köps in till kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg är ekologiskt.

Leverantörer

Exempel på leverantörer av livsmedel

  • Menigo (djupfryst, torrvaror och kylvaror)
  • NEM (mejeri)
  • Grönsakshallen (grönsaker och frukt)
  • Charkett (chark, färskt kött)
  • Urshultsbagarn (bröd och kakor)

Inledning

Läs hela måltidsstrategin från juni 2017 Den goda måltiden pdf, 7.2 MB..

Maten, dess ursprung, dess smak och näringsinnehåll angår oss alla. Mat är något vi alla tänker på, pratar om och ägnar oss åt varje dag. Mat är själva basen för livet.

En måltid är så mycket mer än bara själva maten på tallriken. Måltiden som helhet handlar om måltidsmiljön, tiden maten serveras på, gemenskap runt matbordet, valfrihet att välja maträtt, doft, dukning och hur man lägger upp och presenterar maten.

I Östra Göinge kommun strävar vi efter att måltiden ska skapa matglädje och gemenskap och bidra till att ge livskvalitet och ett gott liv. För att väcka matlust, skapa delaktighet och nyfikenhet ska maten tillagas så nära gästen som möjligt.

I Östra Göinge kommun arbetar vi aktivt med att minska vår miljö- och klimatpåverkan. Därför vill vi att den mat som serveras, i så stor utsträckning som möjligt ska vara producerat i Sverige. Denna mat är mer klimatsmart, har producerats med låg antibiotikaanvändning och bidrar även till den biologiska mångfalden. Värden som är viktiga för Östra Göinge kommun.

Kommunen har ett ansvar för många verksamheter där mat och måltider är en väsentlig del. Inom förskola, skola, fritidsverksamhet samt handikapp- och äldreomsorg tillagas och serveras dagligen ett stort antal måltider. Dessa ska i alla sammanhang vara en källa till glädje, njutning och inlevelse. Eftersom maten är en väsentlig del för en utvecklad folkhälsa är det angeläget att kommunens olika verksamheter ser måltiden som en viktig del av sitt uppdrag.

Med utgångspunkt från ovanstående resonemang ska denna måltidsstrategi vara ett styrande dokument för alla berörda verksamheter så att man kan erbjuda kvalitetssäkrade måltider utifrån olika gruppers behov. Den ska klargöra vilka förväntningar som man sakligt kan ställa på mat och måltider finansierade av Östra Göinge kommun.

Måltidsstrategin framtagen 2017

Patric Åberg (M) Kommunstyrelsens ordförande

Sofia Nilsson (C) Kommunstyrelsens 1:e vice ordf. samt ordf. i omsorgs- och utbildningsutskottet

Våra skolor deltar i EU:s skolprogram, med ekonomiskt bidrag från Europeiska gemenskapen. Varje år ansöker Östra Göinge kommun om stöd för utdelning av frukt och mjölk till elever från Jordbruksverket. Syftet med skolprogrammet är att ge fler elever möjlighet att äta frukt och dricka mjölk i skolan och främja sunda matvanor.

Bild på jordbruksverkets logotyp för skolmjölkstöd

Kontakta måltidsenheten

Jenny Skagerholm - Enhetschef
044-775 61 80
jenny.skagerholm@ostragoinge.se

Malin Andersson - Måltidsutvecklare
044-775 60 80
malin.g.andersson@ostragoinge.se

Bitte Zebbesson - Kock
044-775 66 21
bitte.zebbesson@ostragoinge.se

Restaurang Gröna hjärtat - kök
044- 775 61 24
koket.gronahjartat@ostragoinge.se

Snapphaneskolan - kök
044-775 65 21
koket.snapphaneskolan@ostragoinge.se

Västerskolan - kök
044-775 63 88
koket.vasterskolan@ostragoinge.se

Kviingeskolan - kök
044-775 63 98
koket.kviingeskolan@ostragoinge.se

Glimåkraskolan - kök
044-775 63 32
koket.glimakraskolan@ostragoinge.se

GUC - kök
044-775 64 05
koket.guc@ostragoinge.se

Lille Mats förskola - kök
044-775 61 73
sandra.dagsberg@ostragoinge.se

Agnebergs förskola - kök
044-775 65 57
koket.agneberg@ostragoinge.se

Ekebackens förskola - kök
044-775 64 98
lama.alhelwani@ostragoinge.se

Smultronställets förskola - kök
044-775 66 24
ann.filipsson@ostragoinge.se

Trollbäckens förskola - kök
044-775 63 42
benita.lindell@ostragoinge.se

Magnolians förskola - kök
044-775 66 25
annika.tellstrom@ostragoinge.se

Smedjebackens förskola - kök
044-775 62 32
marianne.bergh@ostragoinge.se

Solhällans förskola - kök
044-775 66 26
erika.bertilsson@ostragoinge.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 oktober 2025