Utställning – Binge & kreativ stickning

Kategori:

Datum: 6 november, 2019 - 7 december, 2019

Tid: 00:00

Plats: Kulturhuset Vita Skolan

Kostnad:

Arrangör: Kultur & Fritid

E-post till arrangör: kultur@ostragoinge.se

Beskrivning:

BINGE – en varm och vacker tradition

Vernissage onsdagen den 6 november, kl. 16-18

I mitten av 1600-talet är södra Halland kargt och fattigt. Genom detta landskap kommer en kvinna gående, men det är något

underligt med hennes rörelser. I stället för att låta armarna pendla längs sidorna håller hon händerna framför kroppen. Händer som vrider och rör sig. Hon arbetar med stickning! Eller ”binge” som man säger i Halland vid den här tiden. Att binga är detsamma som att binda, något man här i Våxtorp har lärt sig av en halländsk herrgårdsfru och hennes medföljande tjänstefolk. Det är ”bingagille” i stugan.

Binge är en teknik i tvåfärgstickning där färgerna ska särskiljas. Idag stickas binge gärna på långa rundstickor, se tekniken Magic Loop på YouTube. I utställningen kan ni se prover och stickade plagg, gamla som nya i olika mönster. Utställningen är sammansatt av Halländska hemslöjdsföreningen och Harriet Axelsson, som också kommer och berättar om bingetekniken och lär er komma igång med binge.

CHARLOTTA LUNDBERG, Knislinge, en livslång hobbystickare

Redan som 6-åring virkade Charlotta sin första hatt med kulle och brätte till sin docka. Ett par år senare började hon sticka

färgglada kläder till sin samling av troll: baskrar, tröjor och skor. Som 15-åring vann hon andra pris och 10.000 kr i en grytlappstävling och under gymnasietiden stickade hon 100 rutor till ett sängöverkast i reliefstickning med strumpstickor nr 2, efter ett mönster hon hittat i sin mormors gömmor. På det viset har det fortsatt med all sorts stickning i många omöjliga färger och mönster: koftor, sjalar, slipovers, tröjor och handlovsvärmare med instickade glaspärlor. Charlottas nuvarande projekt är sjalar i briochestickning, en sorts patentstickning med två olika garner, i form av stjälkar med blad med böljande färgövergångar.

Sammanfattningsvis: att sticka är ett rent nöje och handlar om kreativitet, avkoppling & lek.

 

 

 

Loading Map....


Hittade du inte vad du sökte?