Kvinnliga fredsälskare i historien – Magdalena Beck, Birgitta Eriksson och Jürgen Lindemann

Kategori:

Datum: 4 mars, 2019

Tid: 18:30 - 20:30

Plats: Kulturhuset Vita Skolan

Kostnad: Gratis

Arrangör: Marika Wachtmeister, ABF Skåne och ABF Skåne Nordost

E-post till arrangör: anna.johansson@abf.se

Beskrivning:

Kvinnliga fredsälskare i historien

I ära mot kvinnorna i historien presenterar Marika Wachtmeister, ABF Skåne och ABF Skåne Nordost 4 Måndags-föreläsningar med författarna Ingela Lind, Margareth Wijk, Marika Wachtmeister, Magdalena Beck, Birgitta Eriksson och Jürgen Lindemann på Kulturhuset Vita skolan Broby!
I samband med föreläsningarna kommer nätverket Sticka för fred visa upp sitt arbete och du som vill kan få prova på att stoppa fredsduvor alternativt få lära dig hur cirkelstickning fungerar..
Kom, lyssna till och diskutera med Ingela Lind som lär oss mer om Virginia Woolf och hennes vänner i det informella nätverket Bloomsbury group. I somras visades Ingela Linds omtalade utställning på Artipelag om Bloomsbury gruppen. Margareth Wijk kommer att berätta om och diskutera framstående franska kvinnor som Simone de Beauvoir, Bertha Suttner eller Simone Weil. Marika Wachtmeister föreläser om och öppnar upp för diskussion kring våra egna svenska förebilder som Ellen Key och Fogelstadskvinnorna. Till ämnet kan vi även presentera författarna Magdalena Beck, Birgitta Eriksson och Jürgen Lindemann som kommer berätta om andra betydande kvinnor som på olika sätt gjort starka avtryck i vår världs historia.
Kvinnliga fredsälskare i historien är en föreläsningsserie, initierad av Marika Wachtmeister, görs i samarbete med ABF Skåne Nordost och ABF Skåne där man belyser de som alltför ofta hamnat i skymundan. Kvinnorna som, med utmanande tankesätt och livsval, på olika sätt vigde sina liv åt att främja en fredligare samhällsutveckling.
Föreläsningarna äger rum på Kulturhuset Vita skolan Broby klockan 19.00 och är kostnadsfria
Det bjuds på kaffe och te och enklare bulle
• Måndag den 11 februari – Ingela Lind berättar om Bloomsbury och fred.
• Måndag den 18 februari – Marika Wachtmeister berättar om 1900-talets fredsivrande kvinnor, Ellen Key och Fogelstadskvinnorna.
• Måndag den 25 februari – Margareth Wijk berättar om Simone de Beauvoir, Bertha Suttner och Simone Weil.
• Måndag den 4 mars – Magdalena Beck, Birgitta Eriksson och Jürgen Lindemann berättar om 4 svenska kvinnor som kämpat för fred

Magdalena Beck, Birgitta Eriksson och Jürgen Lindemann: För några år sedan kom en samling med essäer, om inspirerande kvinnor, skriven av Magdalena Beck, Birgitta Eriksson och Jürgen Lindemann som hette Vilka kvinnor. Nu har deras De kommer från olika tider och länder. Somliga är mycket välkända och andra praktiskt taget okända. Gemensamt är att de alla hade ett inflytande, de var nyskapande och kontroversiella.

Loading Map....


Hittade du inte vad du sökte?