INSTÄLLT! Allt du behöver veta om 121 språk som inte finnns

Kategori:

Datum: 7 april, 2020

Tid: 19:00 - 20:30

Plats: Kulturhuset Vita Skolan

Kostnad: 60 kr

Arrangör: Studiefrämjandet Skåne-Blekinge och Kultur & fritid

E-post till arrangör: kultur@ostragoinge.se

Beskrivning:

Klingonska, valyriska, nyspråk, syldaviska, na’vi, pinguska eller ormspråket i Harry Potter. Det är några av de påhittade språk som Yens Wahlgren kan berätta om – språk som skapats i populärkultur och många gånger fått egna liv utanför bokens eller filmens värld.

Yens tar oss med på en upptäcktsfärd genom tid och rum, genom världar och universum som uppstått i fantasin, genom populärkultur och språknörderi – men ger också en inblick i subversivt tänkande där några av historiens största språkgenier skapat radikalt annorlunda sätt att se på världen. Skapade språk som speglar sin samtid och språk som vågar peka ut andra vägar, språk som utmanar allt vi tar för givet om tid, kön och människans evolution.

Yens Wahlgren är xenosociolingvist, kommunikatör och skribent. Han jobbar på Lunds universitet och har ett förflutet som journalist.

Yens är intresserad av språk som nästan inte finns. Språk som knappt går att använda för kommunikation. Språk från länder som inte existerar, utomjordiska språk, mytologiska varelsers språk och språk som talas i en tänkt framtid eller i en parallell verklighet. Konstgjorda språk i litteratur och populärkultur.

Han har en fil. kand i klingonska, och hans ”Klingon as linguistic Capital” är fortfarande ett standardverk i studiet av det utomjordiska språket klingonska och dess talare. Yens är aktuell med en utökad utgåva av sin bok ”Liftarens parlör till galaxen – Allt du behöver veta om 121 språk som inte finns”.

Föreläsningen är en del av Fantastikens månad

Förköp på biblioteken eller boka på kultur@ostragoinge.se eller tel 044-775 61 40 (under Broby biblioteks öppettider). Även biljettförsäljning vid speltillfället på Kulturhuset.

Loading Map....


Hittade du inte vad du sökte?