Kölängd

Periodvis uppstår väntetider till vissa ämnen/instrument.

Uppgifter från 2024-04-20: Musikskolan har f. n. kö till piano (5 personer) och fiol (5 personer). Därutöver enstaka i kö till gitarr, slagverk (trummor), cello, saxofon, elbas och klarinett. Totalt 16 personer i kö till ämnesverksamhet. Se även nedan ang. sånggrupper.

Ofta beror väntetiderna på att de tillgängliga tiderna under ”fritidstid” på resp. skola tar slut. Har man möjlighet att komma till Broby och spela på lite senare tider, kan ofta väntetiden kortas.

Den ovanligt långa kön till fiol beror på att fiollärare Fiona tagit över piano- och sångelever i samband med besparing och indragning av en tjänst hösten 2023. Nyanmälda till fiol har då hamnat i kö. Detta kommer troligen att ”rätta till sig” under våren och hösten 2024.

Kön till piano är också ett resultat av besparingar inför 2024. Den tjänst som musikskolan förlorade, bestod till största delen av just piano. Samtidigt har efterfrågan på pianoundervisning varit väldigt stor de senaste åren. En trend som håller i sig. Hur långa väntetiderna till piano kommer att bli vet vi först nästa läsår 24/25. De som anmält sig tidigt under våren 2024, kommer senast att erbjudas plats i samband med läsårsstarten augusti 2024.

Alla kommer att erbjudas plats så snabbt som möjligt, bortsett från de som anmälts till sånggrupp på Snapphaneskolan, Prästavångsskolan och Kviingeskolan. Musikskolan har haft som ambition att bygga upp sånggrupper på alla kommunens låg– och mellanstadieskolor. Detta klarar musikskolan inte längre p. g. a. besparingar fr.o.m. 2024. Snapphaneskolan (4 – 6), Kviingeskolan och Prästavångsskolan saknar sånggrupper vårterminen 2024. Detta kan komma att ändras inför höstterminen 2024.

Under pågående läsår påverkas väntetiderna av var i kommunen undervisning önskas. Uppstår en schemalucka i Glimåkra, hjälper det sällan en elev som önskar pianoplats på Västerskolan i Knislinge. Har man möjlighet att ta sig till andra orter inom kommunen och spela under sen eftermiddag, kan detta ofta förkorta väntetiden.

Musikskolan har intagningsstopp för vuxna. Detta i syfte att prioritera barn och ungdom. Formellt finns ingen övre åldersgräns men huvuduppdraget är att erbjuda barn och ungdom musikundervisning. Vuxna musikanter är dock hjärtligt välkomna till ensembleverksamhet som kammarorkester (stråk) och blåsensemble.

Kontakta gärna musikskolan för kompletterande information.


Hittade du inte vad du sökte?