Måltidsenhetens matblogg



skiss_badge_38mm_webbVälkommen till vår blogg!

Bloggen drivs av Måltidsenhetens Emelie Torndahl som arbetar som 1:e kock på Göinge Utbildningscenter (GUC) i Sibbhult, Östra Göinge kommun.

Kommentera eller fråga oss om du undrar över något. Din kommentar kommer att skickas via e-post till Jenny Skagerholm, som är enhetschef i måltidsenheten. Jenny eller Emelie bemöter sedan via e-postsvar eller via bloggen.

 

 

 

Myskväll på Lindgården

20 maj, 2017

I onsdags bjöd köket ner pensionärerna som bor på Lindgården att få äta sin kvällsmat i matsalen. Där bjöds det på uppträde och sedan lite kycklingsallad med hemma bakat bröd och lite dressing.

sallad bullar

Mycket uppskattat av alla pensionärer

 


Hittade du inte vad du sökte?

Mellanmål ute i det fina vädert

18 maj, 2017

Här grillar Marie på Västerskolan korv till ett gäng hungriga grabbar!

Gott och mysigt, skönt att var ute tycker grabbarna.

mms_img-14750139541


Hittade du inte vad du sökte?

Inredningstips

17 maj, 2017

Sparat lite konservburkar och satt färska örter i matsalen på Prästavångskolan!

 

img_1289


Hittade du inte vad du sökte?

Fruktsallad till mellanmål

17 maj, 2017

En uppfriskande fruktsallad serverades till mellanmål på Glimåkraskolan!

img_0679


Hittade du inte vad du sökte?

Extra hjälp i köket

15 maj, 2017

6:orna är och hjälper till i köket på Glimåkra skolan, det bakas bröd och görs morotstavar till soppan.

Jätte kul och lärorikt tycker eleverna.

img_0659 img_0653img_0655img_0660

Alice, Rasmus och Elias tackar för denna gången!

 


Hittade du inte vad du sökte?

Nybakat vitlöksbröd

12 maj, 2017

Nybakat vitlöksbröd till soppan serverade man i går till den goda minestronesoppanimg_0250


Hittade du inte vad du sökte?

Nybakta frukostbullar på förskolan Solhällan

12 maj, 2017

resized_20170512_072624 resized_20170512_074720

Vad passar inte bättre än nybakta frukostbullar denna soliga morgon!

Gott tycker barnen på Solhällans förskola!


Hittade du inte vad du sökte?

Chokladbollensdag

11 maj, 2017

20170511_094046

Idag är det Chokladbollensdag …….det firas med nyttiga ”chokladbollar” till mellanmål idag på Mölleskolans fritids.

Perfekt till mellanmål, lite nyttigare fika eller bara när sötsuget faller på !!!

Lätta att gör och håller i kylen upp till en vecka, går utmärkt att frysa.

Testa och gör hemma du med…..Blanda i vilka fröer och nötter du vill och tycker om

Recept:

20 färska dadlar

2 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)

½ dl solrosfrö

½ dl pumpafrö

½ dl linfrö

½ dl kokos

(alt mandel cashewnötter)

2½ dl fiberhavregryn

4-5 msk kakao

2 msk kokosolja

2 msk kaffe

1 nypa salt

Kärna ur dadlarna

Lägg allt i matberedaren och mixa till en slät massa som går lätt att rulla.

Rulla små bollar som du sen rullar i kokos (alt sesamfrö)

Ställ kallt innan servering

Lycka till!!!

 

 

 


Hittade du inte vad du sökte?

Eko dag

11 maj, 2017

I måndags hade man Eko dag runtom på skolorna i Östra Göinge.

Det serverades Spagetti och köttfärssås.

I matsalarna fanns det lite kort information vad ekologiskt och krav står för och varför vi gör äta mer av det!

 

Kommunens mål är att komma upp i 30 % ekologiska livsmedel.

Ekologiska livsmedel:

För helåret 2016 blev det 24,7% (alla inköp hela kommunen), 26 % (enbart måltidsenheten)

Jan-mars 2017: 27,4% (alla inköp hela kommunen), 28,8% (enbart måltidsenheten) så vi är på god väg!

 

20170508_09524620170508_095251

resized_20170508_1226291

resized_20170508_1239521

resized_20170508_124216


Hittade du inte vad du sökte?

Testat nytt recept

8 maj, 2017

Förra veckan testa vi ett nytt recept på skolorna och förskolorna. Köttfärsgratäng med smak av curry och annans.

Ett riktigt trevligt och gott recept!

Många barn tyckte det smaka lite tacos !

Testa gärna här har du det!

 

4 port

350 g blandfärs

500 g strimlad potatis

½ gul lök  (hackas)

½ dl mjölk

½ dl matlagningsgrädde

140 g ostkräm

½ dl chilisås

ca 60 g annans i bit (konserverad)

curry, salt, svartpeppar

Bryn färs med den hackade löken, tillsätt salt, curry och svartpeppar. Blanda i mjölk, grädde, ostkräm och chilisås. Strimla potatisen, varva sen färsblandningen, ananasen  och potatisen i en gratängform och grädda 175 grader i ca 60 minuter.

 

 

 


Hittade du inte vad du sökte?