Måltidsenhetens matblogg



skiss_badge_38mm_webbVälkommen till vår blogg!

Bloggen drivs av Måltidsenhetens Emelie Torndahl som arbetar som 1:e kock på Göinge Utbildningscenter (GUC) i Sibbhult, Östra Göinge kommun.

Kommentera eller fråga oss om du undrar över något. Din kommentar kommer att skickas via e-post till Jenny Skagerholm, som är enhetschef i måltidsenheten. Jenny eller Emelie bemöter sedan via e-postsvar eller via bloggen.

 

 

 

Broccolibiffar

20 mars, 2017

Här testar vi på Lindgården att göra broccolibiffar med vår nya ”färs” maskin!

 

bild-3

bild-2

bild-1

 


Hittade du inte vad du sökte?

Potatisvernissage på Förskolan Trollbäcken

28 februari, 2017

Idag har man haft potatisvernissage på förskolan Trollbäcken i Glimåkra

En period tillbaka har man arbetat med tema ”Potatis” på förskolan.

Barnen har varit delaktiga och lärt sig en hel del om potatis.

Här får barnen på förskolan se och smaka potatis i olika former, barnen har varit delaktiga i köket och hjälpt till och tillaga maten.

De har även fått vara med och plantera potatis och se hur den växer upp.

Här är lite kul tips man kan göra med potatis, plantera i!

Sen har barnen fått dekoreka dem!

img_0720

img_0725

Man kan göra massor kul med potatis, det är bara fantasin som sätter gränser!!!

 

 


Hittade du inte vad du sökte?

Nya ugnar!

27 februari, 2017

img_0347

Nya ugnar på Glimåkraskolan, nu bakas det för fullt till elever och gäster!

 


Hittade du inte vad du sökte?

Sportlov

23 februari, 2017

Denna veckan är det sportlov i Östra Göinge kommun, då händer det lite olika saker runtom i köken.

Hemmagjorda vegetariska biffar görs och frys in till kommande middagar.

Personal skickas på utbildning och kommer hem fullmatade med ny inspiration och idéer !!!

Mölleskolans fritids hittat på lite olika roliga saker, bland annat att åka till Knislinge och bowla, då behöver man ha med sig en lite matsäck.

Bredda ost/skinkbaguetter blev det på denna utflykt!

Gott tyckte barnen!

 


Hittade du inte vad du sökte?

Nybakta ostfrallor

22 februari, 2017

img_0006

Förra veckan bakade Lindgårdens kök ostfrallor till soppan till alla sina förskolor i Broby!


Hittade du inte vad du sökte?

Curry kryddad kycklingsoppa och pannkakor med sylt till lunch

17 februari, 2017

Idag har det serverats curry kryddad kycklingsoppa och pannkakor till lunch, alt potatis och purjolökssoppa.

20170217_110137_resized

Salladsbuffé och frukt till soppan

20170217_110129_resized

 

 

20170217_110546_resized

Vill du testa göra denna goda soppa hemma, här kommer receptet!

60g broccoli                             

1 liten hackad lök         

2 klyftade äpple

curry

gurkmeja

salt, svartpeppar

ingefära

1-2 pressade vitlöksklyftor

chilipeppar

1  msk vetemjöl

1 msk limejuice

kyckling ca 400 g

2dl matlagningsgrädde

2 dl mjölk

½ dl ris

1 hönsbuljongtärning

Fräs grönsaker, äpple och kryddorna i lite olja och rör runt i ca 3 minuter, strö över vetemjölet och rör om. Tillsätt kycklingstrimlor, buljong, limejuice, matlagningsgrädde, mjölk och ris låt koka ca 10-15 minuter

Smaka av och njut!

TREVLIG HELG!

 


Hittade du inte vad du sökte?

Gott mellanmål

17 februari, 2017

Gott mellanmål på Mölleskolans fritids.

Mannagrynskaka med en klick sylt.

 

 

20170216_112310_resized  20170216_112301_resized20170216_114808_resized20170216_114821_resized

 

 

 

 


Hittade du inte vad du sökte?

Studiebesök

30 januari, 2017

Förra veckan var äldreomsorgens kökspersonal ute på studiebesök.

De besökte tre olika äldreboende Elinebo, Kungshult och Stattenahemmet i Helsingborg.

På en del av hemmen lagar man sin egen lunch och kvällsmat ute på avdelningarna till sina boende, så personalen har nu fått inspiration, tips och idéer som dom kan jobbar vidare med!

 


Hittade du inte vad du sökte?

Pizzabullar!

27 januari, 2017

Pizzabullar till mellanmål på fritids.

Perfekt att ha med på utflykten eller som lite mellanmål hemma, går utmärkt att frysa!

Här kommer recept om du vill prova på.

Pizzabullar ca 30 st

1 pkt jäst 50 g

5 dl mjölk ( 37 grader)

3 msk olivolja

1 tsk salt

1 msk socker

1 ägg

4 dl grahamsmjöl

ca 8 dl vetemjöl

Fyllning

200 g rökt el kokt skinka

2 dl ketchup

3 dl riven ost

oregano

Till pensling

1 ägg

flingsalt el oregano

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av mjölken, tillsätt sen resten av mjölken. Rör ner olja, salt, socker, och ägg. Tillsätt grahamsmjöl, vetemjölet spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 5 minuter, låt sedan jästa under bakduk ca 30 minuter.
  2. strimla skinkan.
  3.  Dela degen i två delar, kavla sedan ut degen, bred på hälften av ketchupen och strö på hälften av skinkan och osten, oreganon. Rulla ihop och dela i lika stora bitar. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter till
  4. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, strö på lite flingsalt el oregano
  5. Grädda sedan bullarna i ugnen 12-15 minuter

       Tips! Går bra att lägga i vad man har hemma eller gillar, bacon, fetaost el champinjoner.      Smaklig spis!

20170126_104219_resized

20170126_104213_resized  20170126_112700_resized

 


Hittade du inte vad du sökte?

Byte av arbetsplats

26 januari, 2017

Just nu är vår personal ute och byter erfarenheter….Här har vi Christel från Snapphaneskolan, som är och gästjobbar på Prästavångskolan. Personalen byter arbetsplats för ett par dagar för att få inspiration, och dela med sig av lite tips och idéer.

 

img_3024

fotograf: Monika Barta

 


Hittade du inte vad du sökte?